Ajnasz#39
Két hete vettem notebookot. Pontosan tudtam, hogy milyet akarok. Kényes vagyok a billentyűzetre, kényes vagyok az egyszerű külsőre, szeretem a pöcökegeret, szeretnék bele egy bizonyos gyártótól való videókártyát, a monitor mérete és felbontása sem mindegy. Processzor típust illetően is megvannak az elvárásaim. Egyáltalán nem mellékes számomra, hogy milyen chipset, wifi, stb van benne, mert majdnem kizárólag szabad, de legalábbis ingyenes szoftverreket használok és tudom, hogy a hardvergyártók nem minden esetben támogatják ezt a rendszert. Természetesen a gyártót illetően is voltak elképzeléseim, igaz a fenti követelmények miatt a legtöbb gyártó ki is esett. Legvégső esetben a pénztárca szab határt.
Gyakorlatilag megtaláltam azt a típust, ami ugyan nem teljesen ugyanaz, amire gondoltam, de ez állt legközelebb az elképzeléseimhez. A notebook ára ~10000-20000 forinttal túllépte a lélektani határt. A notebookhoz a Vista alapból járt megannyi más szoftverrel, aminek nagyon örülnék, ha használnám őket. Megkérdeztem az eladót, hogy van-e lehetőség a Vista nélküli vásárlásra, de nincs, pedig ha nem tévedek, valószínűleg visszavetette volna annyira a gép árát, hogy a határ alá essen. Esetleg még egy másik akkumulátort is vettem volna, ha nem kötelező kifizetnem a Vistát.
Így most itt van ez a notebook, ami nagyon jó, gyors meg szép is. A HDD-ből 6.5 GB-ot elfoglal a Vista előtelepített image-e (ha nem tévedek, ezt ki lehet írni), további 30 GB-ot hagytam a Vistának, elvégre hátha jó lesz még valamire, ha már kifizettem. Azóta gyakorlatilag maximum 10szer bootoltam a Windowst, letöltöttem rá egy csomó frissítést és jót sakkoztam közben. Munkához nem bírom használni, mert a jelenlegi project megköveteli, hogy Linuxon dolgozzak.
Tehát a Vista miatt elköltöttem plusz X ezer pénzt olyan szoftverre, amit nem használok valamint az eredetileg 120GB-os HDD-ből így ~85 GB-ot tudok ténylegesen hasznosítani.
A Vistával semmi bajom, biztosan jó meg minden, csak én azon nem tudok dolgozni.
Két rossz közül választhattam: veszek egy másik notebookot, másik gyártótól, úgy, hogy több olyan elvárásomról lemondok, amiket később nem tudok kijavítani - nem tudom letörölni, mást installálni a helyére, mert az hardver, amit notebookok esetében nem nagyon lehet cserélgetni, mert az oda van forrasztva. A másik lehetőség, hogy megveszem a legjobbnak tűnő gépet annyiért, amennyiért árulják, kifizetem hozzá a szoftvert is, amit nem fogok használni, mert a munkámhoz nem jó, viszont le tudom cserélni olyanra, ami nekem a legjobban megfelel és ezzel a gép épségét sem veszélyeztetem.