• kvp
    #14
    Nekem van egy regi asztali gepem ahol mind a cpu, mind a memoria be volt forrasztva az alaplapba. A mai konzolok is ilyenek es van fixre forrasztott memoriaval szerelt alaplap a pc-sek kozott is. Ha mar fejlesztes, akkor erdemesebb lenne cserelheto reszekre szedni a jelenlegi rendszert es szabvanyos interface-eket definialni. Az utolso ilyen tartos megoldas a slot1 volt, ami a Ppro-tol a PIII-ig mindent kepes volt fogadni, megfelelo kartya formajaban. Az ipari pc-k a mai napig ilyenek.

    Az igazi megoldas a cpu kartya bevezetese lenne. Ha a videokartyak kepesek kartya formajaban tartozkodni a gepben, hasonlo fogyasztassal mint a cpu-k, akkor ezt barmelyik elem megtehetne. A memoriat pedig nyugodtan lehetne a cpu kartyara tenni, vagy akar kulon ram kartyat hasznalni. (lasd regi ems kartyak) Egy ilyen megoldas sokkel egyszerubb, meretben kisebb, hutesileg elonyosebb es konnyebben fejlesztheto lenne, mint a mai atx-es szabvany. Szerintem vagy a teljesen integralt, fejleszthetetlen vagy a teljesen modularis, szabadon osszeallithato rendszereknek van jovojuk. (persze mas-mas szektorokban)

    Osszekotobusznak pedig lehetne pl. pcie32-ot hasznalni. Igy mindenki szabadon tudna cserelgetni az alkatreszeket, es a szabvanyos feluletnek koszonhetoen barmilyen ket gyarto termekei elmennenek egymassal. Az alaplapra alapvetoen nem kell semmi, csak a tapellatasert felelos aramkorok, a pcie router chip es az inditasi segedprocesszor. (utobbit tobbnyire nem latjuk, pedig altalaban ez olvassa ki pl. a memoriak keslelteteset a cpu inditasa elott, a pcie szabvanyban az elso par csatlakozo tartozik hozza)

    Aki azt mondja, hogy nem lehet kulon kartyara tenni a ram-ot es pci32-on at kommunikalni vele, az nezzen bele egy xbox360-ba, ahol a 16 csatornas soros buszon at eri a cpu a videokartya ram-jat. (mivel rendszer ram nincs) Ilyen megoldas volt az amigakban is.