• kvp
    Szerintem egy 20"..24"-es lcd asztali hasznalatra tokeletes, a nagyobb csak tv-kent hasznalva tavolrol jo. Mondom ezt ugy, hogy annak idejen is egy 24 inches videoton monitorom volt a c64-hez. (6 csatornas supercolor)

Nagymeretu lcd tv technologia pedig mar van, csak a nem organikus nagyon draga es meg kornyezetszenyezo is. (a gallium arzenid nem kornyezetbarat) Az oled-eknek a legnagyobb bajuk az hogy lebomlanak mivel szerves anyagbol vannak. A gyartassal kapcsolatos problema pedig, hogy nagyon gyakran hibazik a gyartosor es lesz lyuk (hibas pixel vagy sor) a panelen. Ezert tudjak csak kis mereture vagva hasznositani a legyartott tablakat, mert a lyukak kozzul kell kivagni a jo paneldarabokat. A passziv matrixos oled ugyan olcsobb, viszont nagy felbontasnal az meg jobban villog mint a katodsugarcsoves.

Szerintem az igazan jo es tartos led-es paneleket corundum-bol lehetne csinalni (az aluminium egyik oxidja). Olcso, stabil, nem bomlik le es jelenleg is gyartanak belole diodakat, pl. nagy energiaju lezerekhez. Jelenleg egyedul az ibm hasznalja ic gyartashoz, de ok is csak a terahertzes kiserleti cpu-jaikban (a technika mukodik). Mint mondtam egy viszonylag olcso szintetikus anyagrol van szo, tehat nem az ara miatt nem terjedt el, csak jelenleg van mas anyag is es mivel magatol soha nem bomlik le ezert nem hoz akkora hasznot mint egy olyan aramkor vagy keszulek, ami par ev utan komposztalja magat. A metal oxid (mos) felvezetoknek is rengeteg ido kellet, hogy elterjedjenek pedig mar a masodik vilaghaboruban is hasznaltak oket (bar akkor meg nem ertettek teljesen a mukodesuket), mivel eloszor ki kellett futnia az edison fele elektroncsoveknek. Most jonnek a szerves anyagok, kesobb esetleg a megint a fem-kristaly alapu felvezetok, mig vegul ott vannak a tisztan feny alapu rendszerek. Mukodo prototipus mar azokbol is letezik.