• halgatyó
    #35
    Mik a legfontosabb különbségek a papírpénz és az elektronikus fizetés között?

    1.) Mindenki számára elérhető, kisemberek egymás közötti apró elszámolási ügyeit is gyorsan, rugalmasan lebonyolítja.

    2.) Az, hogy a megkapott fietést mikor és kinek adtuk oda, a hatóság nem látja. (Ez eléggé b@szhatja a csőrüket wazze)

    3.) A papírpénz -- bár nem áru, és a mennyisége növelhető a bankóprés segítségével -- azért mégiscsak fizikai valósággal rendelkezik. Van színe, formája, és ha sokat nyom belőle a pénzjegynyomda, az feltűnik a kisembernek, hogy sok a vadonatúj nyomat. Ez az elektronikus pénz esetében nincs így, az az emberek számára áttekinthetetlen, a háttérben zajló folyamatok eredménye, az egyszerű embernek fogalma sincs, hogy egy adott gazdasági egységben (ország, önálló régió, stb.) éppen mennyi pénz van forgalomban,
    és arról sincs fogalma az embernek, hogy kik és milyen szándékokkal növelik ill. csökkentik a pénz mennyiségét, a kamatokat, és milyen jövőbeli terveik lehetnek (jók és tisztességesek NEM, az biztos!)
    Ez pontosan olyan mértékben növeli a kisemberek kiszolgáltatottságát, ahogy az elektronikus pénz elterjed.

    4.) Az elektronikus pénz kamatrendszert sokkal "kifizetődőbbé" teszi azok számára, akik működtetik! Most ahelyett hogy hosszú fejtegetésekbe bocsátkoznék, javaslom ebben a témakörben Drábik János írásait.

    Összefoglalva: a papírpénz eltűnése és az elektronikus pénz általánossá válása a dolgozó kisember ABSZOLÚT ELLENŐRIZHETŐSÉGÉT A HATALOM ÁLTAL, KISZOLGÁLTATOTTSÁGÁT ÉS AZ Ő SZÁMÁRA (alulról) ELLENŐRIZHETETLEN, SZABAD FEJHETŐSÉGÉT fogja jelenteni egy olyan társadalomban, amelyben a dolgozó kisember (ma még dolgozó középosztály, de nem sokáig) csupán a mozgási, szólási szabadságától és a gazdasági függetlenség morzsáitól is meg lesz fosztva.

    Ezt az iszonyatos "rendszert" támogatja mindenki, és eljöveteléért cselekszik, aki kártyával fizet!