• halgatyó
    #47
    Az eredeti tervek elképzelés szintjén léteztek. Amikor én kezdő diplomásként (1978-ban) arrafelé jártam, már voltak elképzelések (a terveken túl)
    (és volt egy nagy gödör az 1.-2. blokk helyén:-))

    Az első 4 blokk terve már létezett, azon felül pedig elképzelés szintjén további 2 majd esetleg újabb 2 db 1000 MW (elektromos) teljesítményű, szovjet gyártmányú blokkot gondoltak.
    Az, hogy mit lehet még odatenni, alapvetően a Duna hőterhelése alapján volt meghatározva. A Duna átlagos vízhozama majdnem 2000 m3/mp, a minimális vízhozamot (jelentős biztonsági tartalékkal!!) 600 m3/mp-nek vették (nem tudok róla, hogy valaha is 750 m3/mp alá csökkent volna)
    A víz hőterhelésére akkor volt 2 kritérium. Egyik, hogy a víz hőmérséklete nem haladhatja meg a 30 fokot (Celsius). Másik, hogy a vízhőmérséklet emelkedése a erőművi eredetű melegvíz miatt nem lehet több 5 foknál. (Mivel a Duna sohasem 25 fokos, ezért a második kritérium a döntőbb).

    Ha kiszámoljuk, hogy 600 m3/mp vízhozam mellett mekkora HŐ-teljesítménnyel lehet 5 fokot emelni, akkor 13 GW jön ki.
    Mivel a blokkok hatásfoka kb. 30-32%, ez azt jelenti, hogy a teljes energiamennyiségnek kb. 2/3-ada megy a Dunába hőterheléskény, és kb. 1/3-ada a nagy deróton távozik. Vagyis a hőterhelés kb. duplája a villamos teljesítménynek.
    Ez azt jelenti, hogy kb. 6-7 GW (elektromos) pakolható oda maximum. Akkor ők 5-6 GW-ot mondtak, ami azt jelenti, hogy az akkor biztosan megépítendő 4 db 440 MW-os blokk mellé később még 3-4 db 1000 MW-os blokkot lehetne építeni.
    Azt ők is tudták, hogy ez még változhat: nőhet a blokkok mérete, javulhat a hatásfok, esetleg változhat a Duna terhelhetősége...