• halgatyó
  #46
  Maximálisan igazad van: már most el kellene kezdeni építeni a plussz blokkokat. A baj az, hogy 10 éven belül nem sok fog történni ez ügyben.

  Először a politikának meg kellene hoznia a döntést. Ismerve a politikusok óvatosságát ebben a kérdédkörben, ez több fokozatban fog történni. Először valami általános elvi döntést hoznak majd, aminem hatására valamiféle előkészítő munka megindulhat, ám -- mivel itt az előkészítő munkák is rengetegbe kerülnek -- a beruházók alacsony kockázatvállalása nem teszi lehetővé komolyabb előkészítés elindulását.
  Úgy értem, a végleges, nem visszavonható döntésig.

  Utána kell egy előzetes tervezés, ami alapján a tendereket kiírják. Olyan sok rész-rendszerből áll össze egy atomerőmű, hogy számos nagyobb és kisebb (volumenű) tender várható. A nagyobbak az elején.

  Ezen tenderekre már részletesebb terveket kell beadni, költségekkel együtt. Ehhez idő kell, még akkor is, ha a főbb rendszerek készen, gyári tipus formájában léteznek (containment, reaktor, főberendezések (jó sok, amik a forró vízből a lánc végén 750kV-ot csinálnak), vítisztítók, szellőztető berendezések, mérő eszközök, irányítástechnika, biztonsági berendezések, sugárvédelmi ellenőrző rednszer, rendészeti védelmi rednszer, Duna víz kezelő rendszer, stb.

  A tenderekre beadott terveket valakiknek el kall készíteniük, ez bizony óriási munka (nagyon visszafogottan fogalmaztam). A beadott terveket el kell bírálni, ehhez megint mérnökök hada szükséges. Az elbírálók nem lehetnek azonosak a tenderek íróival, stb. Ez megnöveli a szükséges, megfelelő irányban képzett és gyakorlott mérnökök számát.

  Az az érzésem, hogy -- tekintve a pár évtizede folyó atomenergia-ellenes hisztériát -- az ilyen irányba szakosodott mérnökök száma nem lesz elegendő a gyors tervezéshez és döntéshozatalhoz.

  A tenderek elbírálása után el kell készíteni a kiviteli terveket (X mérnök*év) és fel kell építeni az egészet.
  Azután üzembe kell helyezni (ellenőrzések tömege)

  Mindez legalább 15 év akkor, ha minden olajozottan gördül. Azaz, ha holnap dönt a Parlament, ha az előzetes terveket már részben elkészítették csak módosítani kell egy kicsit és benyújtani, HA a tendereket elbírálók nem fognak összeveszni a megbízások elnyerésén , stb...

  Amire külön felhívnám a figyelmet: a szakemberhiány hátráltatni fogja a gyorsaságot, legalábbis a következő 5-10 évben. Külföldi szakértők hada fog megjelenni, ez viszont kommunikációs és társult problémákat okozhat (nemcsak a folyékony (NEM nyögdécselő) nyelvtudás, hanem a szabványok eltérőségéből adódó problémák, eseteleg (horrible dictu!) az eltérő mértékegységek...)