• Carbine
    #33
    Igazad van. És azt sem írja a cím, hogy ez a reaktor hő teljesítménye, vagy az egy blokkra számított villamosáram termelés, mert ez nem egyenlő. A Paksi eröműben most megint teljesítmény növelés volt, ez annyit takar, hogy 4-5 hónappal ezelőtt a 4-es blokkot sikerült feltornászni 500 MW-ra. Ez nem semmi azt tekintve, hogy beépítéskor 400 MW-ra tervezték. Ez pakson nem az első fejlesztés, mivel 6-8 évvel ezelőtt sikerült növelni a hatékonyságot, nem is kicsit, mivel az egy blokkra eső áram termelést megnövelték 400-ról 440 MW-ra. Gyors számolással mindenki rájöhet, hogy 10 Ft/kWh-ra számolva ez nem kis pénz.
    Nem túl ismert tény, még az Atomerömű dolgozói között sem, hogy már a 80-as években, - a 4. blokk üzembe állítását követően -, készültek tervek további 2 blokkról, amik képesek lettek volna egyenként 1000 MW teljesítményt leadni, de a Szovjetúnió összeomlásával ezeket a terveket elrakták, mivel nem kis pénzbe kerülnének, a technológiáról nem is beszélve.
    Megközelítőleg a paksi blokkok 41%-os hatásfokkal (+/- 5%) üzemelnek jelenleg. A 3-mas blokk tesztüzeme pár hete ért véget, és az ütemtervek szerint január közepéig, mind a 4 blokk maximális teljesítményel működik.
    Január végén, február elején esedékes az 1-es blokk nagyjavítása és a fütőkazetták átforgatása.
    Saját véleményem pedig az, hogy a megfelelő, biztonságos üzemeltetés mellett az atomenergia nem csak jelenleg, de még az elkövetkezendő évtizedekben is jelentős szereplője lesz annak a végtelen versenynek, melynek célja az egyre nagyobb villamosáram igények kielégítése.