• 3P
    #30
    Bocsi tudom sok lesz belőlem, de ismét picit pontosítani kell geotermikus erőművek esetére.
    Szóval az átlaghoz képest valóban jobb helyzetben vagyunk geotermikus energia forrásokat tekintve. A villamos energia termelést azonban meg kell gondolni.
    A geotermikus energiát 2 dolog jellemzi egyrészről a mennyisége, illetve abból nyerhető (jobb esetben gőz) entalpiája. Szóval nagyon fontos, hogy mekkora a hőmérséklete, természetesen minnél magasabb annál jobb. Magyarországon jellemzően kicsivel 70°C alatti (ami nem is rosz érték) az így nyerhető energia, ami természetesen önmagában kevés, de un. előmelegítésre alkalmas is. Tehát ennek erőművi alkalmazása a kondenzátorból kilépő tápvíz 30 fokos emeléséhez elég, azaz egy több fokozatú tápvíz előmelegítés első lépcsőfoka. Ez az erőmű teljesítményének függvényében számítható, azaz ki lehet számítani, hogy mennyi geotermikus energia (víz) kell ehhez, amit e felett termelnénk ki, az már nem hozna gazdasági hasznot az adott helyen, persze lehet méretezni az erőművet a kinyerhető geotermikus energia mennyiségére is (ez a szerencsésebb megoldás) a hatásfok oldaláról nézve.
    Bár villamos energi termelő rendszerekben annyira ez nem jellemző, de számos távfűtési rendszerben alkalmazzák pl. Sárvár, Szólnok, stb...
    Sajnos az sem teljesen valós, hogy kimeríthetetlen, mert a túlzott kihasználása a közet réteg túlhűtését eredményezi, ami utána rontja a kinyert energia minőségét. E mellett ott van még a rendkivül erős elsózódás (itt lehetne megemlítani a '80-as évek egyik híres reklámjának a történetét, hogy miért is lett "Sárvári Termál Kristály" :) ). Persze ezek kezelhető gondok és valóban érdemes ezzel foglalkozni, csak önmagában ez nem elég a villamosenergia termeléshez, csak kisegítő energia forrás lehet.