• 3P
    #29
    Bocs nem kötekedniakarok, de akkor egy-két apróság, hogy mi éri meg és mi nem.
    Paks azt egyetlen atomerőmű (új gázturbinásokat nem nézve), amely a teljes beruházási költségét visszafizatte és emellett képes a legolcsóbb erőmű lenni, gyakorlatilag az ukrán vonali áram árán termel. A szélerőművek más tészta, teljesen más. A mai szélkerek uniós, de inkább hazai támogatási alapok felhasználásával épülnek, ami legtöbb esetben hosszú lejáratú kamatmentes kölcsönt jelentenek. A kamatmentességet persze az állam biztosítja, amely végső soron a mi adó forintjainkból van. E mellett garantált felvásárlási ár van (szerződéstől függően persze változik kis mértékben), de ez a paksi felvásárlási ár megközelítőleg 3x-osa. Így ilyen feltételek mellett állítják a 25 éves megtérülést. Tehát tőlük többért veszik (nem beszélve arról, hogy nam akkor amikor kell, hanem akkor amikor van ez oltári nagy különbség), másrészt egy mesterséges támogatási rendszerbvől épül, amibe az áttételes állami támogatást bele sem számítják. Igen így el lehet érni a kedvező mutatókat, de 2000 MW-nyi teljesítmény (Paks ennyit tud ha mind a 4 blokkon befejeződik a teljesítmény növelés) felépítése ilyen állami támogatás mellett gazdasági összeomláshoz vezetne, rendes piaci versenyben meg soha sem térülnének meg, ez sajnos tény.
    E számadatok mellett én picit gondolkodnék. Azonban mégis érdemes beruházni, de a magyar szélviszonyok sajnos nem olyan kedvezőek, mint pl Ausztriáé ezért a mértéke is más kell hogy legyen (pl. a te lakhelyed pont az alpoki szél csatornához közel esik ezért nem csoda hogy ott azért épült ennyi szélkerék).

    Ausztria többszörösen is jó helyzetben van hozzánk képest. Egy részt egy erős kontinentális szélcsatorna húzódik az országukon és nagyon is koncentráltan, ott a szélcsatornában sokkal kiszámíthatóbb a széljárás, de ez önmagában még nem minden. Sok nagy esésű és bővizű folyójuk van, ami eleve kínálta magát a vízlépcsők építéséhez. A kettő együt viszont szinte tökéletes kombináció. Gyakorlatilag ha fúj a szél akkor a vízerőművek visszaveszik a teljesítményüket és a tározóba gyűlik a víz, kisebb szél esetén a vízerőművek növelik a teljesítményüket, így bizotsítva az igény szükséglet megjelenésekor a villamos energiát nagyon nagy százalékban megújjuló energia forrásból. Ez nagyon ritka és kedvező adottság, amiből nekünk sajnos csak nagyon-nagyon kevés jutott. Már ott nálatok sem annyira kedvező a széljárás, mint a Lajtán túl, de még mindig jobb mint az ország más részein.
    E mellett sajnos ismét meg kell említeni Bőst, hogy ha legalább az lenne, akkor azzal együtt érdemesebb volna szélkerekeken gondolkodni, de hát vannak politikusok és vannak zöldek is. Elnézést kérek azon zöldektől akik a bősi vizlépcső magyarországi felépítésének megakadályozásától elhatárolódnak, természetesen nem rájuk céloztam.