• 3P
    #28
    Igen valóban a legéletképesebb alternatívának ma fúziós erőmű mutatkozik. Azonban közel nem járnak ennyire elől, mint ahogy te feltételezed. Ha ez így lenne, gyakorlatilag késznek tekinthetnénk. A szomorú realitás viszont az, hogy jelenleg az összes számítás, előzetes kísérlet még mind negatív energia mérleget mutat, azaz több energiát fogyaszt, mint amit hasznosan képes megtermelni huzamos ideig. A kutatások ezért is ennyire fontosak és a jelenlegi kutatási költséget feltételezve ezért is a legoptimistább becslések is legkorábban 2030 teszik elérhetőővé a fuziós energiát. Mire ezek után tervezés, engedélyeztetés, kivitlezés és első próbaüzem lezajlik, optimálisan is 2050 feltételezhető az első szolgáltatói fúziós erőművek megjelenése. Addig viszont sajnos enrgia kell, mégpedig egyre több! A ma gondjaira azonnali megoldások kellenek.

    Távlati célra tényleg jó a fúziós (nem hidegfúziós) erőművek fejlesztése, de a ma gondjain ez még sajnos semmit nem segít. Mint írtam volt a megújjuló energiaforrásokat ahol lehet érdemes kihasználni, de nem racionális alapokat nélkülözve, mert végső soron azt mi fogyasztók fizetjük meg.
    Megújjuló energia források közül gyakorlatilag nagy teljesítményben és nagy számban csak vízerőművek léteznek. Magyarország ebből aszempontból sajna nem erős, ahol lehetett volna, abból meg egy buta politikai szimbólum - és ebből fakadóan számunkra semmi érdemi nem - lett (mármint poztív irányban).

    Lényeg a lényeg, igen kell kutatni a fúzios erőműveket, de gondolni kell a mára nem csak a holnap(után)ra!