• csibra
    #26
    Én atomenergia párti vagyok, de azért a következőt is figyelembe kell venni: Ugyanannyiért amennyiért manapság egy atomerőművi blokkot építenek (franciáknál készül egy valami 3 milliárd EURért 1GW) bőven fel lehet építeni ugyanekkora vagy nagyobb mennyiségű energiát termelő szélkereket is.
    Továbbá azt is tudni kell, hogy míg atomerőművet nem lehet decentralizáltan építeni, addig a szélerőművet igen. Azaz nem feltétlenül szükséges egy helyre tenni az összeset, majd onnan dróton elvinni a termelt elektromos áramot a felhasználás helyére, hanem a fogyasztók közelébe lehet telepíteni őket.
    Igen, komoly problémát jelent, hogy a szél nem fúj állandóan, és nem fúj mindenhol egyformán. Itt a város határában (Mosonmagyaróvár) van jónéhány (20 fölött) szélkerék amik szinte állandóan pörögnek. Olyant még nem láttam, hogy az össze sállt volna, jellemzően csak 1-2 szokott állni, gyaníthatóan valami karbantartási munka miatt. Igazából a feleslegesen megtermelt energia tárolását kellene megoldani, és nagyon jó alternatíva lehetne a szélkerék. MOndjuk a megtermelt de felesleges energiával lehetne vizet bontani, és a keletkező hidrogénnel hibird autókat etetni -> 2 légy, 1 csapás ;)
    A fentiek ellenére én az atomerőművekkel vagyok, főleg ha a fosszilis erőművek ellen játszanak :)