nagylzs#137
> Szvsz úgy hogy van közbeiktatva egy hőtároló közeg, melynek forráspontja
> jócskán a víz forráspontja felett van. Hőcserélőkkel gond nélkül kinyerhető
> a nappal begyűjtött energia. Csak hát itt is a méretekkel van a gond. :)
Izé, nem kell ezt kitalálni mert már létezik. Nátriumos sót használnak hőtároló közegként. A hőkapacitása magasan a víz fölött van, olvadáspontja 200 celsius fölött, forráspontja meg bőven 1000 fölött. A méretekkel nincs gond, spanyolországban pl. most építenek egy 20 megawattos erőművet ami hőtárolós, de tervezik hogy építenek 100 megawattosat is. Jó tudom ez még mindig nem gigawattos méret, de nem is lesz annyi. De ez csak előny: több kisebb erőműből egy meghibásodik az nem jelent problémát.
Egyébként még annyit akartam mondani hogy talán úgy tűnt hogy nem értek egyet
Godefroy kollegával, és vitatkozom vele de valójában nem így van. Mi magyarok tényleg nem tudunk gazdaságosan naperőművet üzemeltetni, és az atomerőmű nem is olyan rossz dolog. De a legeslegjobb dolog mégis az lenne ha megtanulnánk takarékoskodni. Erről hallottam egy történetet is. Kanadában volt egyszer hogy nem volt elég áramuk és építeni akartak egy erőművet. A közgazdászok elkezdtek számolni, és a következő akciót hozták ki: mindenki aki bevitt egy kiégett izzót az kapott helyette egy energiatakarékosat. Egy év múlva kezdett látszódni hogy nincs is szükség arra az erőműre....
Sokan mondják hogy pl. a szélerőművekkel is az a baj hogy nem akkor termelnek amikor mi akarjuk. Vannak olyan iparágak ahol nagyon sok elektromos energiára van szükség (pl. alumíniumgyártás) és egy kis szervezéssel mindent meg lehetne oldani.