• shabba
    #9
    A szolgáltatók a fejlesztései komoly pénzekbe kerülnek, a hálózat üzemeltetése is komoly havi költségekkel jár. Ahhoz hogy ez nekik rentábilis legyen kellő ügyfélbázishoz kell jutniuk minél hamarabb. Ez sok ügyfél kell, értelemszerűen ott indítják el a szolgáltatást ahol a legtöbb ügyfél lakik, ahol a legmagasabb a mobilelőfizetők koncentráltsága.

    Kevésbé sűrűn lakott terület, kevesebb potenciális ügyfele(érstd bevételt hoz), miközben a mobil állomás beruházása és üzemeltetése azonos a nagyvárosival. Ott csak akkor lesz majd üzletileg kedvező a technológia bevezetése, ha idővel esik az ára és kisebb költségek mellett is telepíteni lehet, és szintén fontos a havi üzemeltetési költségek csökkenése is a gazdaságossághoz ilyen területen. Kisebb költség mellett kisebb bevétel kell a rentábilis működéshez, így kevesebb előfizető mellett is bele lehet vágni a telepítésbe adott településen.

    Még kisebb lélekszámú településen, még fokozottabban igaz, adott méret mellett sosem lenne kifizetődő adott technológia bevezetése. Ilyenkor ki kell várni míg a költségek olyan szintre csökkenek hogy már a korábban bevezetett sűrűn lakott területeken nagyobb nyereséget hoznak. Ha hajlandó rá a szolgáltató akkor ebből keresztfinanszírozhatja az üzletileg kevésbé jövedelmező területeken adott szolgáltatás kialakítását. De ennek inkább csak presztízs célja lehet, mutatva hogy az ő szolgáltatásának a lefedettsége már szinte országosan "teljes". Vagy másik lehetőség az amikor az üzletileg nem kifizetődő területeken a fejlesztés megdotálja az állam.