• shabba
    #36
    Ha elolvasod pl. a dez által linkelt cikkeket, akkor azokból pont az jön le hogy a kép komplexitásának és poligonszám emelkedésével a Raytracing egyre inkább realítássá válik, mert az algoritmusa kevésbé érzékeny a kép komplexitásának növekedésére mint a raszteres megoldások.



    A felbontással lineáris az összefüggés hisz a képpontok számátúl függ az erőforrás igény. Idővel ahogy egyre nő a chipekben megjelenő számítási teljesítmény, egyre inkább lesz reális lehetőség a raytracingre is.

    Ez még nem azt jelenti hogy raszteres megoldások hip-hop jővő eltűnnek és ray-tracing lesz helyette. Ez egy sokkal lassabb folyamat lesz. Ráadásul ettől a GPU-k sem fognak eltűnni hisz azokban is ott a kapacitás, és mivel most már általános célú számításokra is befogható így azokkal is lehet raytracelni. Igen ehhez nem ártana dupla percizitásúvá válniuk, ami a raszteresnél most nem gond, de raytacinghez és tudományos HPC számítások esetén kellene.

    Az eltérő piaci szereplők Cell, Tesla, Larrabee, Fusion mind ezeket a piacokat célozzák majd meg a saját megoldásukkal. És nem csak a gamer front az egyedüli, hanem a HPC is, meg más piacok. A software támogatottságon nagyon sok múlni, az könnyen eldönthető hogy ezen termékek közül mely fog szélesebb körben elterjedni.

    Az Intel IDF anyagaiban 2-3 év múlva jelzi a real ray-tracing beköszöntét, ez még közel sem jelenti azt hogy elsöpri a rasteres megoldásokat, csak az hogy megjelennek az első olyan komolyabb rendszerek amiken már reálisabban használható ez a fajta megoldás. Nem véletlen hogy elsőször csak egy különálló kártyán érkezik majd az Intel féle Larrabee várhatóan 2009 elején, elöször 45nm-en. Igazából az csak arra lesz jó hogy szélesebb körben megindulhasson a software fejlesztés és támogatás, azzal hogy lesz fizikailag hozzáférhatő platform. Aztán majd 2-3 év múlva ha már 32nm-en jön a következő Larrabee generáció, ott már akár be is épülhet az általános chipek mellé egy lapkára.

    A saját véleményen az hogy 2-3 év múlva az Intel első próbálkozása nem lesz majd túl sikeres gémer fronton, de HPC-nél be fog válni és annyival elsőre elégedettek is lesznek majd, ott sincsenek azért irreális elvárások. De mondjuk újabb 2 év múlva, újabb gyártástechnológián, időközben tovább növekvő software támogatottság mellett másodszorra már összejöhet nekik. De a másik három előbb felsorol piaci szereplőnek is ugyanígy megvannak az esélyei, és fognak is élni vele.