• kvp
    #28
    "Egyébként az Intel hintette azt el, hogy ez pusztán a címregiszterekre és -bitekre vonatkozik (>4 giga mem), hogy ezzel próbálja csökkenteni a jelentőségét az emberek szemében, nehogy növekedjen már a konkurencia ázsiója."

    Az x86-64 architektura az amd fejlesztese, az intel csak licenszelte toluk. Az intel 64 bites rendszere az itanium volt (beceneven itanic).

    Egyebkent az x86-64 elonyei:
    -tobb regiszter (ketszer annyi)
    -nagyobb regiszterek (ketszer akkorak)
    -gyorsabb cimkezeles (nincs szegmentalas)
    -nagyobb cimter (nagyobb virtualis memoria)
    -gyorsabb taszkvaltas es megszakitasok
    -gyorsabb lebegopontos alrendszer

    Egyebkent nem csak 4Gb folott van ertelme a 64 bites cimternek, hanem mar 2Gb folott, mivel egy 32 bites program windows es linux alatt alapbol csak 2Gb ram-ot tud a sajat cimterebe belapozni, tehat ha valaki 4Gb ram-ot rak a gepebe, egy jatek akkor is csak 2Gb-ot tud felhasznalni. A masik fele a virtualis cimter novelese, amit pl. a diablo arra hasznalt, hogy map-elte az adott palyat az adatfile-bol, majd az elso hozzafereskor a kernel alalapozta a kert adatokat. Ez nagyon fontos a toltes nelkuli vagy minimalis toltest kovetelo jatekokhoz es ahhoz, hogy a palya kezdeten a toltes ne abbol alljon hogy a program szepen lassan atmasolja az adatokat az adatfile-bol a swap file-ba. A 2Gb adat manapsag mar nem olyan sok, hogy egy jateknak ne lehetne nagyobb egy palyaja.

    Alapvetoen a 64 bites architektura nem csak a profi munkaallomas feladatokra jo (pl. videotomorites) hanem a jatekoknak is fontos, de meg az olyan primitiv kodok, mint egy filerendszer szamara is fontos. (felteve hogy 4Gb-nal nagyobb a merevlemez) A win32 alrendszer filekezelese pl. 64 bites mukdest emulal (minden pozicio es hossz 2 darab 32 bites valtozoban van) es ezt mar a win98 alatt be kellett vezetni, ugyanis ekkoriban leptek tul a 4Gb-os merevlemezeket.

    Az egyetlen gond, hogy a microsoft kiszedte a kompatiblitasi modok jo reszet a 64 bites vista-bol. A linux-ban pl. benne van a 16, a 32 es a 64 bites alrendszer is, mig a vista csak a 32 es a 64 bites alrendszereket tartotta meg es a 32 bites resz jo reszet is kidobtak, mig a winxp64-ben meg benne volt, tehat ez szandekos dontes volt, mint annak idejen az os2 es a unix kompatibilitasi reteg kidobasa.