Avagy szerintettek ki volt a legnagyobb magyar?
  • Zóanagyvarázsló
    #238
    LÉnyegében az volt a problémám, hogy Mátyás cselekedeteit szinte negatívumként állítottad be, holott éppen azt kellett volna folytatni. Hasonlattal élve, nem az én szégyenem, ha az életem során, becsületes munkával összehozott vagyonomat az örökösök széthordják. Egyszerűen Mátyásnak nem volt méltó örököse, hiába tett meg mindent Corvin János megerősítése érdekében, ez nem bizonyult elégnek. Nem akadt méltó utód, és ez nem feltétlenül a király hibája volt.

    Sok igazságod van abban, amit a császarságról mondasz, de a presztízse a címnek azért igen nagy volt. Mátyás saját pápát is akart VIII. Ince helyett, hogy keresztes hadjáratot kihirdetve, a német tartományok katonai erejét is a zászlaja alá rendelve mehessen a török ellen. Persze ezek a törekvések nem jöttek össze, de a magyar állam történetének ettől még egy fénypontjáról beszélhetünk. Persze a háborúk sokba kerültek a jobbágyoknak, nyílván nem szociális téren nyújtott kiemelkedő teljesítményt, de később csak még rosszabb helyzetbe került a jobbágyság (már a hódoltság előtt is, de a kettős adóztatással és az ún. második jobbágysággal pedig pláne). Ugyanakkor a modern zsoldoseregnek éppen az volt a hátulütője, hogy békében is fizetni kellett volna, így akkor már - persze némi túlzással - inkább megérte folyamatosan "használni" :)

    Abban igazad van, hogy az eredményei hamar szertefoszlottak, de más neves történelemi szereplőink után is következett káosz. Bár István stabil államot hozott létre, de mégis hosszú időn át szinte polgárháborús helyzet következett, III. Béla halála után fiai háborúztak egymással, Zsigmond után tehetetlen báburalkodók következtek, Bethlen után már csak II. Rákóczi György tudta hozni Erdélyben a "szintet", az ő fia az engedély nélküli lengyelországi kiruccanással követett el ostobaságot, és még lehetne sorolni. Mátyás után persze tényleg kevesebb maradt, de ez a kor hibája, nem a személyé, de végülis Mátyás ebben az értelemben fecske maradt, nyár nélkül.

    "a királykérdés értem, de miért nem lehetett köztársaság?
    mi volt ennek az akadálya?"

    1. A politikai elit egyértelműen királyságban gondolkodott. A két fő csoport a legitimisták és a szabad királyválasztók voltak, egyik sem fért össze a köztársasági eszmével.
    2. Károlyiéknak sikerült lejáratni a köztársaság intézményét.