• cptkilljoy
    #25
    De még milyen réteg. Ugyanis az a 8,1 kevesebb, mint 6000 szavazatból jött össze. És ami érdekes, hogy pont azoknál kapta a leggyengébb értékelést, akik ott voltak a Gringhouse korszakban, ugyanis a 45 év felettieknél jóval gyengébb az osztályzat! Meg azért az is durva, hogy a 8,1 úgy jön ki, hogy közel 2000-en 10-est adtak erre a filmre. Csak csendesen kérdezem meg, hogy akik erre a filmre 10-est adtak, azoknak mi lehet a véleménye az IMDB Top 100-ról? Lehet ezen vitatkozni, lehet azt mondani, hogy mennyire "sötét és tudatlan" vagyok, ahogy azt Kemuri oly szépen megfogalmazta, de a lényeg, hogy ezeket a filmeket azért hívják (többek közt) trash movienak, mert... Hmmm... Lehet, hogy az amerikaiaknál ez az Oscar-jelölt szinonímája? :) És pont most nincs kéznél egy szleng szótár... :D

    Én is szeretem Rodriguez egy-két munkáját, mint pl. az Alkonyadtól pirkadatigot vagy a Desperadot, de a Terrorbolygó azért messze van ennek a kettőnek a szintjétől. És az is nagyon szép, meg jó, hogy Tarantino és Rodriguez tisztelgésnek szánta ezt a két filmet. Hát, azért arra kiváncsi lennék, hogy miért nem próbál meg ez a két IGAZI rendező a Keresztapa, a Casablanca vagy a Rózsa Sándor (na jó, ez csak poén volt!) előtt tisztelegni. Tarantino nagyszerű scripteket tud írni, de a rendezéseiben (ha függetlenítem a forgatókönyvtől őket) akkor csak egy középszerű epigon, aki másolja az általa tisztelt Sam Peckinpah-t és a japán elődöket. Mer látványosan polgárpukkasztó lenni? Ez a Kutyaszorítóban még ütött, a Ponyvaregényben nagyon jó volt, de onnan jött a lejtmenet, rendezői kreativitás terén. Bár az igaz, hogy írt és rendezett egy olyan CSI részt, hogy a sorozat rajongói csak kapkodták a fejüket. Rodriguezre szerintem ugyanez igaz. Csinált egy Desperadot és egy Alkonyadtól pirkadatigot, és azóta? Invázium (Faculty), Kém kölykök 1-3 (pfffff...), Volt egyszer egy Mexikó (még Johnny Depp sem dobta fel eléggé), a Cápasrác és Lávalányon pedig napokig rókáztam.

    Tudom, most mindenki azzal fog jönni, hogy na de ott volt a Sin City! De ha valaki látta már az eredeti képregényeket, akkor az pontosan tudja, hogy Rodriguez és Tarantino egy száraz fűszálat nem tett hozzá Miller mester művéhez. Tisztes iparosmunkával megcsinálták azt, amit Frank Miller kitalált és megrajzolt, de ennyi. Ja, hogy ezt meg tudták csinálni? Nagy dolog. Ilyen szintű storyboarddal a kezében szerintem még Kiszely Tünde is megrendezte volna, főleg, hogy Frank Miller végig ott bábáskodott az egész fölött.

    De a lényeg a lényeg: Tarantino és Rodriguez tisztelegtek a Grindhouse életérzésnek, és az a sok paraszt (akiket mindenféle beszélő verekedő transzformátorokkal le lehet venni az igénytelen lábukról) nemet mondott rá. A tisztelt vájtszemű hozzáértők meg majd kultstátuszba emelik egy évtized múlva, és akkor is majd rengetegen lesznek, akik nem értik, hogy ebben mi volt anno 2007-ben a jó, de lesz egy "kemény mag", akik összekacsintanak, ha egy kiharapott tarkós kép villan be, vagy ha valakinek majd megjelenik egy gennyes kelés a nyelvén. Csak egyetlen dolog nem fog változni: ezek a vájtszemű parasztok akkor is le fogják parasztozni azokat a sötét és tudatlan parasztokat, akik nem értenek egyet velük.