• Epikurosz
    #24
    akár 10g-t is.
    A csökkentés egyik módja, hogy olyan ülésben ülnek a pilóták, amely rásimul a testükre, így jobban eloszlik a nyomás. Ez a hideghab, vagy memory foam, amelyet most a matracgyártók karoltka fel (pld. Tempur Pedic) és árusítanak méregdrágán.

    A csökkentés másik módja: az edzés, a jó fizikai kondi.

    Másik lehetőség a végtagok szoros bekötözése, bepólyázása, ezzel csökkentve a vér lefutását a végtagokba (több marad az agyban, amely a legérzékenyebb szerv ilyen szempontból).
    Szinten idevágó, hogy fellövéskor az űrhajósok lábbal előre repülnek, megintcsak az agy vérnélkül hagyását akadályozva meg ezzel.

    A nagy gravitációs terhelés elleni érdekes módszert láthattunk egy marsi expedícióval kapcsolatos filmben.
    Az űrhajós egy üveg hengerbe került, amelyet egy automata lassan oxigéndús folyadékkal töltött fel. Őszintén szólva, nem tudom, hogy a valóságban ez működne-e, a tüdő fel tudná-e venni a folyadékból az oxigént, de roppant érdekes ötlet, ugyanis a folyadék nagyon le tudná csökkenteni a testre nehezedő nyomást, és ha van benne oxigén, akkor a légzés sem lenne probléma.


    Én egyébként elgondolkodtam azon, hogy mi van akkor, ha egy földönkívüli civilizáció vízben fejlődik ki, és ott is marad, nem költözik ki a szárazföldre, mint mi emberek. A közeg miatt ezek az értelmes lények leginkább a polipokra hasonlítanának, és űrhajóikat nem levegővel, hanem vízzel töltenék fel.
    Ha egy ilyen idegen űrhajó látogatna a Földre, annak utasai soha nem léphetnének a szárazföldre, legfeljebb a tengerben tudnánk velük kezet fogni úgy, hogy mindkét fél szkafanderben van.
    Ha az értelmes polipoknak nyolc karuk lenne, akkor a kézfogás részükről akár szimultán is lehetne, egyszerre négy emberrel tudnának kezet rázni, feltéve, hogy nem akarnák a lábunkat is megsimogatni. :-)