• remark #509
    >>> "Aztan ott van az is, hogy te pozitiv fogalomkent eled meg azt hogy valaki vilaghatlom, mig en negativkent."
    Én ezt hol mondtam? <<<
    Nem mondtad, en felteteleztem. Ahogy a jelen kontextusban a haboru szamodra egy pozitiv fogalom, ugy a haborubol legtobbet profitalo jatekos (aki most az USA) is egy csak egy "hero" jelen esetben.

    "Nem tudod megkerülni azt, hogy ha van 1 hatalom az ne éljen vele vissza."
    Alapvetoen szerintem azert tudja megcsinalni a "hatalom" amit megcsinal, mert mindig vannak olyan emberek akik hasonlo modon gondolkodnak. Sikkaszt az allam? Nem baj, en is sikkasztok. Beveri a masik fejet az allam, es igy eri el amit akar? Nem baj, en is beverem a masik fejet ha akarok valamit tole. Mert ki vagy mi az az allam? Ugy beszelunk rola mintha a "hatalom" (egy kormany, egy ceg stb.) az emberektol teljesen fuggetlen szervezet lenne, es legalabbis a szekhelye a Holdon vagy a Naprendszeren kivul lenne.

    "Ez erőforrások végesek, nem tudsz olyan világot létrehozni amivel mindenki elégedett."
    Nem a vilag problemajat akarom megoldani, nem vilagbeket akarok teremteni azzal hogy ide beirogatok, hanem annyit akarok elerni, hogy szamba vedd azokat negativumokat amik azzal jarnak ha a egy hatalom agressziv elnyomo, kizsakmanyolo, diktatorikus politikat folytat (ami tobbfele modon is megvalosulhat, fizikai eroszakkal, jogi uton, gazdasagi szankciokkal stb. stb. - ugyhogy en nem csak haboruellenes vagyok, de ugy altalaban az USA altal ma folytatott agressziv politikat nem szeretem - de ezen kijelentes nem implikalja azt hogy csak az USA folytat ilyen politikat ;-) ).

    "Na de akkor meg honnan veszed az a pluszt?"
    Nincs olyan hogy honnan veszed azt a pluszt. Nincs "plusz". Az van amit te magad osszeraksz, megteremtesz, elersz. Ha egy kicsit tobbet akarsz annal ami te magad el tudsz erni, akkor ossze kell fogni a masikkal, es nem kirabolni.
    Mert a hirtelen plusz amirol beszelsz az csak a masik kirablasaval lehetseges, ezt pedig senki se tamogatja, marmint ha arrol van szo hogy ot kirabolhatjak-e, akkor tiltakozik, hogy az nem fair. De ha valaki mast kell a Fold tulso vegeben kirabolni, arra orommel mondjak azt hogy ja, az nem az en problemam. Ez a mentalitas vezet ahhoz hogy ezek a agressziv kormanyok szepen megvannak, es a politikajuk nepszeru. Persze van egy nagy adag megtevesztes is a dologban, hiszen ha minden mocskos reszlet a napvilagra kerulne, akkor mindjart nem lenne olyan nepszeru ez a politika, dehat az emberek ehhez is orommel asszisztalnak, hogy atverjek oket. Kit erdekelnek a reszletek, amig duborog a gazdasag? Aztan mikor oket is eleri a problema, akkor elkezdenek hisztizni hogy jajdehat valaki oldja mar meg ezt a problemat! Es a megoldas altalaban valami krizis: vilaghaboru, terrorizmus elleni haboru stb.
    Az emberek mentalitasa nagyban hozzajarul ahhoz hogy a vilag olyan "szar" mint amilyennek leirtad.

    "...változtatnod kell pl a saját gazdaságodon, társadalmadon amibe az emberek egyszerűen nem mennek bele."
    En abban hiszek, hogy ha az emberek ele tarod a tetteik valos kovetkezmenyeit, akkor belemennek a szamukra kellemetlen valtoztatasokba is. Pl. egy fontos valtozas az, hogy rajottunk, nem tarthato fel orok idokig a felsobbrendu es alsobbrendo nepek letezesebe vetett hitunkon alapulo rendszer. Nincsenek mar a Fold tulodalan, eldugott helyeken elo alsobbrendu (ezert kizsakmanyolhato) nepek. Az emberek ide-oda utazgatnak, a nepvandorlas is jelentos tetel, igy nem lehet buntetlenul sehol a Foldon problemakat gerjeszteni, sajnos (szamomra szerencsere) az meg a mi eletunkben visszaut rank. Ha mi kiszurunk egy nepcsoportal a Fold tuloldalan, akkor biztos lehetsz benne, hogy a negativ hatasok meg a te eletedben visszaernek, es a te eleted lesz vegul nehezebb attol, mert te balga modon hittel abban hogy masok kizsakmanyolasaval erheted el hamarabb celjaidat.
    Pl. jo otletnek tunt Kinaban gyartatni mindent. Aztan mikor a kornyezetszennyezes es/vagy ezek hatasai a jogi szabalyozasra, az allamhatarokra es a tőke felsobbrendusegere fittyethanyva elerik ezen jonak tûnő dontesek meghozoit, akkor megy a kenyszeredett magyarazkodas, hogy dehat ez jo otletnek tunt...

    "Hát akkor dugjuk le a torkukon! Megveszik vagy nagyon megbánják."
    Ha most a magyar helyzetre celzok, akkor megkerdezem: te orulsz annak ami Magyarorszagon megy? En pl. nem orulok hogy a pilota kekszet egy francia ceg gyartja. De pl. annak se orulok, hogy az USA-bol sorra telepitik ki a gyarakat (hatorszag kizsakmanyolasa/megszivatasa...) mert ennek nem lesz jo vege (vagy mar itt is van a nem jo veg, lasd az USA gazdasagi problemairol szolo hireket).
    Persze egy olyan vilagban, ahol azt latod hogy teljesen torvenyes es elfogadott dolog a masik fenyes nappal a nyilt utca kozepen valo kirablasa (ezt most atvitt ertelemben kell venni) akkor te is inkabb a rablokhoz akarsz tartozni, es nem a kirablottakhoz. Ez logikus gondolkodas. Ami nem logikus, az az, hogy megis mit hiszunk, vagy hiszel, hogy ezt meddig lehet meg csinalni?
    Aztan most lehet hogy azt gondolod hogy ehhez az egeszhez semmi kozod, mert rahatni semmire se tudsz, tenni semmit se tudsz, valasztasi lehetoseged az a nullaval egyenlo. Pedig mindig van olyan lepes, amit te is megtehetnel.

    "A nagy békés Euróba pontosan ugyan ezt csinálta a gyarmatosítás és az ipari forradalom korában."
    Igen, igy van, sose mondtam hogy nem. Ezzel kapcsolatban:
    1) Valami csak azert, mert mas is ugy csinalta, sot mar tobbszor is, nem helyes.
    2) Pont azert mert latjuk mi europaiak (valoban latjuk??) hogy milyen mennyisegu problemat okoz hosszu tavon masok kizsakmanyolasa, pont ezert nem kellene tamogatni legalabb nekunk europaiaknak, es nem kellene a haboruk mellett ervelni. En Hollandiaban elek, es bizony az emberek kozul sokan egyfajta buntudatot ereznek azzal kapcsolatban ami a holland gyarmatokon tortentek... Nem akarok ugy visszagondolni a Kozel-Keletre majd parszor tiz ev mulva, hogy hu vazze en ott voltam mikor még lehetett volna valtoztatni, es en megis balga modon a haborura voksoltam...

    "És nagyon dühítő, hogy vannak olyanok akik a pénz meg a hatalom miatt képesek emberek életét kioltani, nyomorba dönteni és ezt mind úgy teszik, hogy azt mondják ez így helyes, terrorista és antidemokratikus aki ezt megkérdőjelezni."
    Na latod. Ez ma igy mukodik. De te ne tegyel ra meg egy lapattal azzal, hogy most a haboru melle allsz...

    "5000 éve ilyen az emberiség. Nem lehet változtatni."
    Az elnyomas alatt tartas lenyege az, hogy elhitetjuk az elnyomottakkal, hogy a mai igazsagtalan es egyenlotlen helyzet mindig is igy volt, mindig is igy lesz, es ezert semmit se lehet mashogy csinalni.

    "Ha létrejön 1 egyensúlyi helyzet idővel akkor is ki fog billeni valamerre."
    Egyensuly sosincs, a merleg nyelve folyamatosan billeg. A mi dolgunk mindig abba az iranyba tolni, amerre epp az adott helyzet megkovetelni. Ha a ma tarto haborukat nezzuk, akkor a merleg nyelvet azzal lehet a helyes iranyba tolni, ha a haboru ellen szolalunk fel, minden lehetseges forumon.
    Es megegszer: EZ A MI DOLGUNK. Nem a kormany dolga, meg nem a mittomen milyen szervezet dolga. Ha a problema megoldasaert nem vagyunk hajlandoak semmit se tenni, akkor meg is erdemeljuk a problemak negativ kovetkezmenyeit.