• ljerk
    Amennyit én olvastam róla: nagy a valószínüsége, hogy a dinókat egy meteorbecsapódás következményei irtották ki. Tehát egybeesik a két időpont
    (Chicxulub-kráter keletkezése és a dínójelenlét észlelt megszűnése). Amit olvastam a kráter kialakulásáról az döbbenetes: 30.000 km/óra sebességgel csapódott be
    a 10 km átmérőjü üstökös, ekkora energiánál a földköpeny úgy viselkedik mint a
    víz, ha beledobunk egy kavicsot. Körkörös hullámalakban emelkedik süllyed, a legkisebb és legmagasabb pont közt néhány kilométer a távolság, majd a végén
    lecsendesedve a 180 km-es átmérő szélén összetorlódik néhány km magasan. A kráter közepén pedig egy nem túl széles de kb. 15-20 km magas kőzettorony jön
    létre, amit aztán a kis átmérő miatt a szél, víz gyorsan lebont (pár százezer, esetleg pár millió év alatt). Végülis a kipusztulás nem ezért következik be, hanem mert iszonyú mennyiségű kőzetpor kerül be a légkörbe és taccsra teszi a napfényt jó néhány évre, évtizedre, azt meg tudjuk, hogy "a víz alatt is csak az első 10 perc a nehéz".