Manu Chao
  • PJack
    #1
    el se hiszem, hogy még senki nem nyitott témát ennek a nagyszerű zenésznek a tiszteletére :)
    én kifejezetten szeretem, kellemes, dallamos, latinos, de nagyon sokféle stílusban játszik.




    Manu Chao (Párizs, 1961. június 21.) – eredeti nevén José-Manuel Thomas Arthur Chao – egy francia születésű, többnyire latin zenét játszó zenész, énekes.

    Szülei spanyolok – anyja baszk, apja pedig, az író Ramón Chao galíciai születésű –, de Franco diktatúrája elől menekülve Párizsba költöztek. Manu Chao gyermekkorát Párizs közelében töltötte.

    Manu Chao a párizsi alternatív zenei közösség jól ismert tagja. Olyan zenekarokban is feltűnt, mint a Hot Pants, vagy a Los Carayos. 1987-ben Manu testérével, Antoine Chaoval, és unokatestvérével, Santiago Casariegoval megalakította a Mano Negra nevű zenekart. A Mano Negra először a Mala vida című dalának sikerével lépett be a francia köztudatba. Legnagyobb nemzetközi sikerüket talán a King Kong Five című dallal érték el. Turnéztak Dél-Amerikában is. A zenekar 1995 körül oszlott fel.

    Manu Chao franciául, spanyolul, arabul, portugálul, angolul és wolof nyelven énekel, gyakran egy dalon belül több nyelven is. Ugyan egyike a Föld legsikeresebb zenészeinek, angol nyelvterületen mégsem igen ismert.

    Zenéjén sokféle hatás megfigyelhető: rock, francia sanzon, salsa, reggae, ska, és algír raï. Ezek a hatások franciaországi bevándorlókon, spanyolországi kapcsolatain keresztül, illetve leginkább a Mano Negra feloszlása utáni közép-amerikai utazásai során érték. Dalszövegei a szerelemről, a gettókon belüli életről és a bevándorlásról szólnak. Gyakran hordoznak baloldali üzenetet. Sok követőt tudhat magáénak az európai baloldali és antiglobalista mozgalmak tagjai között.
    - Wikipédia