>> a lopakodok csak nagy magassagokban lathatatlanok
> Ez így nem igaz.
En F-117-ig kovettem a fejlesztesuket (akkoriban tettem le a lantot). Ha ma mar kepesek alacsony magassagokban is lopakodo jellemzokkel rendelkezo gepek gyartasara, akkor rendelkezniuk kell magashomersekletu szupravezetokkel is. Az F-117 hatarozottan nem ilyen volt (legalabb is az elso legyartott peldanyok).
> Tudnál modani nekem olyan szonár (?) típust, amelyet a repülőgépek észleléséhez rendszeresítettek?
Mi nem hasznaltunk ilyeneket igy konkret tipust sem tudok mondani, csak kiserleti berendezekrol tudok. De nem tartom kizartnak, hogy az USA vagy Izrael rendszeresitett is ilyeneket.
A 2VH utan egyebkent azert vontak ki oket a forgalombol mert a sugarhajtasu gepek zajanak kiszuresere nem voltak akkoriban hatekony szamitastechnikai eszkozok (nagy tavolsagban tulsagosan hasonlit a szelhez), ill. ami ennel nyomosabb ok, hogy mar nem is volt ra igeny (radar).
De raketak vannak rendszeresitve amik akusztikus ravezetest alkalmaznak es ha az emlekeim nem csalnak akkor izraeli helikoptereken alkalmaznak ilyeneket.