• kvp
    #29
    "Ezt azért újra kellene gondolni. ;) Ha elfogadnánk a gondolatmented akkor az Európai és Amerikai kontinens között ahol minimum 100 ms késleltetés van a fizikai korlátokból kifolyólag 4 Mbps-nél nagyobb kapacitás nem lenne kiépíthető."

    Egy tcp kapcsolaton belul. Persze ha tobb szal megy egyutt, akkor osszessegeben sokkal tobb adat is atmegy. A csuszoablakos megoldassal az a baj, hogy ha egy kotegben elmegy 64Kb, akkor nincs mit csusztatni. Erre jon egy darab acknowledge (hogy megjott 64Kb-nyi csomag), aminek hatasara megint elmegy 64Kb. A szabaly az, hogy egszerre a halozaton egy tcp kapcsolat egy iranyaban nem lehet 64Kb-nal tobb adat. Erre a problemara talaltak ki a tcp window extension-t, amivel az a baj, hogy azon kivul hogy bolnyolult a hasznalata, kezdetben nehany cisco router rendszeresen tokrevagta a csomagokat amikben be volt kapcsolva es ez neha kinullazta az ablakmeretet, tehat befagyott a kapcsolat.

    A legtobb halozati teljesimenyrol szolo anyagban benne van a tcp savszelesseg korlatjank a peldaja, tobbnyire muholdas kapcsolatokat emlitve, ahol neha 900-1000 msec-ig is felmehet a ping. Nem veletlen, hogy annyian kutatjak az uj tcp protokollokat vagy a jelenlegi boviteseit.

    Egyebkent ha valaki nem hiszi el, akkor fogjon ket 10Gbit-es halokartyat, kosse ossze oket par programozato kesleltetesu router-en keresztul es merje ki. En megtettem es a 4Gb-os tcp window size extension nelkul eleg lehangolo eredmeny jott ki. (sok gep es router viszont nem tamogatja ezt a tcp kiterjesztest) Az alapszabaly az, hogy a mai halozatok annyira gyorsak, hogy tobb mint 64 Kb adat menne ki a kuldo gepbol mire az elso csomag megerkezik a cimzetthez. Az elso ack sem er vissza addigra mire elfogy a tcp ablak. Ilyenkor megall a kules es a kuldo megvarja a jovahagyast, majd folytatja a kuldest amig megint el nem fogy a kuldesi ablak. A csuszoablak pedig nem hasznalhato, ugyanis ha egy kotegben mennek el az adatok, akkor az ack-ok is egy kotegben jonnek (vagy ha intelligens a fogado oldal, akkor csak egyet kuld). A csuszoablakos megoldas akkor lenne jo, ha a 64Kb-nyi csomag elkuldese tovabb tartana mint egy ping.