• dez
    #84
    "NEm a szó jelentésével nem vagyok tisztába, de ha akkora minőség fan vagy akkor minek reencodeolsz?"
    Talán mert nincs 1920x1080-as felbontás megjelenítésére alkalmas megjelenítő eszközöm? ;)
    A Blu-ray-nek és a HD_DVD-nek akkora a bitrátája, ami egy igen jó 1920x1080-as megjelenítőhöz is jó. Az én 1280x1024-es monitoromhoz nem kell ennyi - bár néha kijön a tovább-tömörítés, de így is elég jó a kép. (Bizonyos tömörítési hibák a nagy fényerejű + kontrasztú tévéken jobban kijönnek.)

    "Nem, attól, hoyg a monitorom nem olyan részletgazdak mint a real world attól még nem lesz homályos :o"
    Ha a világot ekkora felbontásban néznéd magad körül, hományosnak látnád, mert a normális látáshoz képest életlen.
    Amúgy a monitor képe, ugyanolyan felbontású képet nézve, megfelelő távolságból közelíti a szem felbontóképességét, így nem tűnik életlennek, hanem fényképszerű lesz. Namost akkor jeleníts meg egy 1/4 felbontású képet: ez már nem igazán lesz fényképszerű... Hát ez a DVD.

    "A studioban lehet hogy ennyi, de sem analog műsorszórásban nincs ennyi, a digitálisoknál meg (köszönhetően a fasz szolgáltatóknak) jól levágják :("
    Mit vágnak le? Nincs itthon ilyenem, így nem tudom ellenőrízni, de tudtommal 720x576-ban adják. Nagy kiszúrás lenne, ha szándékosan életlenítenék a képet, digitális szűréssel.

    "Átlag néző gyárit? Woháááháá. Akkora burjánzás van irásban mint az állat. Nekem a 40-50 filmemmel sokkal több van itthon eredetiben mint bárkinek akit ismerek."
    Azért fogynak a gyári DVD-k is, és ne csak Magyarországban gondolkodjunk már. (Nyilván ott is van másolás, de nem ekkora arányú.)

    "Egyébként 80Ft-ért nyomtatható Verbatim lemezt adnak. Annál nemigen van jobb."
    Na, ezt priviben megírhatnád, hol.

    "Melyik BR filmen van magyar 5.1 hang? Magyar menü?"
    Basszus, majd helyetted végigböngészem a listát. Az első linken rögtön egy ilyen van (Fűrész 3. Magyar DTS-HD 5.1, Dolby Digital 5.1 Magyar).

    "Óóó akkor nekem biztos átlag feletti van."
    Mert?

    "Nono, ne forditsd ki a mondatodat. Az előző hozzászólásodban azt irtad, hogy "Messze nem csak a bittől és a mintavételi frekitől függ a hangminőség,", ezzel egyet is értettem de ez videonál is igaz. Nem csak a felbontástól és bitratettől függ a képminőség és ezt te is nagyon jól tudod."
    Oké, így már rendben van. Csakhogy itt lényegében minden adott, legalábbis a legtöbb film esetén.

    "No itt valami nagy homály van. SDnek eddig a hagyományos műsorszórást, hagyományos tvket neveztük."
    A homány nálad van. :) SD = Standard Definition, HD = High Definition. SD-ből van (nem rontott minőségű) digitális sugárzás is.

    "Egy CRT tévé ugrálna örömében ha 720x576 felbontást ki tudna préselni magából, ez sajna extrém drága megoldások kivételével nincs igy. Egy 480-500-as sorfelbontásnak már nagyon nagyon örülnek mind a gyártók mind a közönség."
    Szerintem te nem vagy teljesen tisztában vele, mit is jelent ez, hogy "480-500-as sorfelbontás"... Bármikor megjelenítek neked 720x576-ot akár egy 63cm-es CRT tévén, úgy, hogy minden pixelt látsz. A felbontást (mégpedig csak a horizontálisat!) az átviteli csatorna korlátozhatja, kompozit videoban nem megy át fullosan a 720, RGB/YUV/YCbCr/stb.-ben igen. (Még a 720 és a 800 között is látni a különbséget!)

    "Egy ma futó LCD tévé felbontása 1366x768. A kisebbeké is (nem tudom mit nevezel kisebbnek) ami ennél kisebb felbontású azok régiek, a hőskorból valók."
    Tévedés, sok kisebb (26" alatti) mai LCD-TV is SD bontású.

    "Mindegy szóval ez egy megnevezésbéli különbség, a hagyományos műsorszórás, a crt tévék, a vhs ezek akkor mind SD minusz még SD vagy mi? Mert egy kalap alá venni mindent ami nem HD az azért elég botorság."
    Szólj a szabványalkotóknak. (A VHS viszont köztudottan kisebb felbontású horizontálisan, nem "full" SD.)