• narumon
    #83
    Nem nagyon akartam válaszolni de utána mégis. Csakegykét dolgot.

    "Ha összébb nyomsz egy anyagot, akár azonos felbontáson, az reencode (kitömörítés, majd újratömörítés). (Pl. DVD9->DVD5, BD->DVD5/DVD9, stb.)"

    NEm a szó jelentésével nem vagyok tisztába, de ha akkora minőség fan vagy akkor minek reencodeolsz?

    "Mielőtt adrenalin-sokkot kapsz: ha valami HD-ban semmivel sem élesebb és részletgazdagabb, mint "simán", az igenis homályos, nem gondolod?"

    Nem, attól, hoyg a monitorom nem olyan részletgazdak mint a real world attól még nem lesz homályos :o

    "A tévéműsor eredeti, stúdiófelbontása ugyanúgy ~720x576, mint a DVD (4:3-ban). Persze analóg csatornákon áthaladva romlik valamelyest."

    A studioban lehet hogy ennyi, de sem analog műsorszórásban nincs ennyi, a digitálisoknál meg (köszönhetően a fasz szolgáltatóknak) jól levágják :(

    "Na és? Az átlag nézők a gyárit veszik. (Mellesleg a normális minőségű írható DVD az 120-150Ft. :P)"

    Átlag néző gyárit? Woháááháá. Akkora burjánzás van irásban mint az állat. Nekem a 40-50 filmemmel sokkal több van itthon eredetiben mint bárkinek akit ismerek. Egyébként 80Ft-ért nyomtatható Verbatim lemezt adnak. Annál nemigen van jobb.

    "Több filmen ott figyel a magyar 5.1, de legalább egy magyar felirat. Különben sok külföldi kiadáson rajta van egy csomó nyelven a feliratozás."

    Melyik BR filmen van magyar 5.1 hang? Magyar menü?

    "Látom, már csak az adrenalin beszél belőled."

    Ha látnád mennyire vagyok nyugodt akkor nem ezt mondanád :)

    "Átlagos CD- és DVD-lejátszók, hangkártyák."

    Óóó akkor nekem biztos átlag feletti van.

    "Mint ahogy a képminőség sem."
    "Mi van? A felbontás nem befolyásolja a képminőséget? Az előbb még a képminőséget tetted meg a HD-s lemezek egyedüli előnyének."

    Nono, ne forditsd ki a mondatodat. Az előző hozzászólásodban azt irtad, hogy "Messze nem csak a bittől és a mintavételi frekitől függ a hangminőség,", ezzel egyet is értettem de ez videonál is igaz. Nem csak a felbontástól és bitratettől függ a képminőség és ezt te is nagyon jól tudod.

    "Most SDnek a tévéadást mondjuk vagy a dvdt? A sima tévét vagy az LCDt?"
    Az SD és a HD jelzés a felbontásra vonatkozik:
    SD: ~720x576 (4:3), ~720x400 (16:9)
    HD: 1280x720, 1920x1080
    Az sima adás eredeti felbontása és a DVD SD-s. A sima CRT tévék (mert hogy van már HD-s is) felbontása is SD körüli (kisebbek rosszabbak, nagyobbak valamivel jobbak [így már azokon is ki tud jönni a különbség... Próbáltam.]). A kisebb LCD tévék SD-sek, a nagyobbak HD-sak."

    No itt valami nagy homály van. SDnek eddig a hagyományos műsorszórást, hagyományos tvket neveztük. De tökmindegy. Egy CRT tévé ugrálna örömében ha 720x576 felbontást ki tudna préselni magából, ez sajna extrém drága megoldások kivételével nincs igy. Egy 480-500-as sorfelbontásnak már nagyon nagyon örülnek mind a gyártók mind a közönség. Egy ma futó LCD tévé felbontása 1366x768. A kisebbeké is (nem tudom mit nevezel kisebbnek) ami ennél kisebb felbontású azok régiek, a hőskorból valók.
    Mindegy szóval ez egy megnevezésbéli különbség, a hagyományos műsorszórás, a crt tévék, a vhs ezek akkor mind SD minusz még SD vagy mi? Mert egy kalap alá venni mindent ami nem HD az azért elég botorság.