• Gerygrey
    Jajj már megint ez az unalmas iPhone vs PDA téma...

Nem is csak a mit a lényeg, hanem a hogyan. Például az, hogy kiveszem egy mozdulattal a memóriakártyát, beteszem az olvasóba, a Windows automatikusan megnyitja, aztán pakolászom is rá azt, ami kell, nem kell külön iTunes-szal szarakodni, a megszokott felületet használhatom, ami nem akar állandóan visszapofátlankodni a Firefoxom alá, hogy doszt a QT player játssza le az MP3-akat letöltés helyett, ráadásul akárhányszor kiszedem autorunból a QTTASK, az iTuneshelper és az iPodhelper folyamatokat, valahogy mindig visszakerülnek a memóriába indítás után, ezért uninstalláltam az egész QT-iTunes szarságot a rákba. Miért akarnak egyetlen konkrét megoldás használatára kötelezni, amikor nekem 15 éve tökéletesen bevált a Norton-Windows-majd Total Commander?

Aztán sokszor jól jön a mobil Excel, Word, normálisan kezelhető billentyűzettel, FTP. Idegen városban járva nagy hasznát veszem az iGO-nak még külön GPS vevő nélkül is, de megnyugtató hogy bármikor olcsón vehetek hozzá. Ráadásul néhánytíz megát foglal egy ország térképe (a legjelentéktelebb Nógrád megyei falvakról is utca-házszám részletességgel) az SD kártyán, és nem a tetűlassú EDGE/GPRS hálón kell letölteni. Hosszabb utazások során pedig jól jönnek az egyre színvonalasabb Windows Mobile játékok, meg a DivX lejátszás lehetősége (konvertálás nélkül, vagyis fogom a 700 megás mozit, és egy mozdulattal ráhajítom az SD kártyára, amiből szintén vehetek egyre olcsóbban akár több darabot is)

Aztán nem beszéltem még az A2DP technológiáról, vagyis a sztereó BT fülesek támogatásáról, ami szerintem főleg egy médialejátszásra kihegyezett telefon esetébeb alapkövetelménynek számít, az iPhone nem tudja, egy normálisabb PDA viszont igen. Ugyanilyen bosszantó hiányosság nekem a nem cserélhető csengőhang és a GUI testreszabásának teljes nélkülözése.

Szóval telefonnak az iPhone teljesen korrekt, a feleségemnek valószínűleg fogok is egyet venni ha olcsóbb lesz, neki az a lényeg hogy szép legyen, elegáns és modern, és jól teljesítse azokat az alapfunkciókat amikre neki szüksége van. Hordozható médialejátszónak erős közepes az iPhone, PDA-nak viszont továbbra sem PDA. PDA-ról beszélünk vagy telefonról? Ma már a legtöbb új PDA egyben telefon is, én konkrétan a saját XDA 2-mről beszélek, ami bár 4 évvel öregebb mint az iPhone, mégis odaver neki tudásban, és mégsem hangoztatta senki amikor megjelent, hogy forradalmasítja a piacot, hanem szépen csendben teszi a dolgát a gép, ahogy kell.