• shabba
    #2
    A Swisscomnak nincs nagyon mit gondolkodnia, Svájcban a világon elsőként 2008-tól egyetemes szolgáltatás lesz az internet, ahogy pl. a telefon már jó ideje az akár nálunk is. Az egyetemes szolgáltatás azt jelenti hogy a szolgáltatónak törvényi kötelezettsége azt országszerte bárhol nyújtani, akár a Svájci Alpok egyik legeldugottabb szegletében is, ha ott bejelentett lakók élnek. Ugyanúgy ahogy a vezetékes telefonszolgáltatóknak is van ilyen törvényi kötelezettségük pl. itthon is.

    Az egyetemes szolgáltatás természetesen nem arról szól hogy akármekkora sebességű internetet kell biztosítani, az ilyen hatóságilag kötelezett szolgáltatásnál elég alacsony a minimum elvárás, azt viszont mindenhol biztosítani kell. Ez svájcban 512 kbps-es internet szolgáltatást és vezetékes telefon szolgáltatással jelent együtt amiért maximum 65 svájci frankot kérhet a szolgáltató rendeljék akár a legeldugottabb faluban is.

    Természetesen az eldugott falukig senki nem fog vezetékes infrastruktrúrát kiépíteni és azon ADSL-t szolgáltatni, mert üzletileg nem éri meg. Az ilyen helyekre WiMAX-ot akar rakni a Swisscom és azon keresztül nyújtana internet és IP telefon szolgáltatást, így felelve meg a törvényi kötelezettségnek. Ugyanúgy ahogy az egyetemes szolgáltatás keretében a vezetékes telefon szolgáltatók sem húznak telefonkábelt minden tanyáig, hanem ott rádiós RLL megoldással biztosítanak telefon szolgáltatást, aminek kisebb a beruházási költség szintje.

    Ez majd jogilag érdekes állapotot fog okozni, ha jővőre az eldugott kis faluban valaki majd netet rendel, azt pedig akkor már törvényi kötelezettsége lesz biztosítani a Swisscomnak. De ha a bíróság nem engedélyezi a WiMAX-ot akkor nem tudja mivel biztosítani a hálózati elérést a Swisscom. Vezetékes hálózatot akkor sem kiépíteni, meg nem éri meg neki, max akkor a WiMAX helyett lesz rosszabb minőségben Wifi. Vagy HSPA mert GRPS-szel nem igazán tud megfelelni az 512 kbps alapkövetelménynek. Viszont a HSPA-hoz is kell gerinckapcsolat ami szintén csak wireless point-point kapcsolattal lehet gazdasásogan megoldani ott ahol nincs kiépített vezetékes infrastruktúra.