• Penge4
    #22
    "majd hazaviszem és kicsomagolom, akkor találok benne egy használati utasitást hogy mely vista verziók és hogyan futnak rajta?"

    Ha dobozos Vistával veszed, akkor igen, mindjárt a hardware requirements résznél sőt, kapsz hozzá használati utasítást, ami végig vezet a telepítés fázisain is. Az meg,hogy magához az alap géphez mi jár, arról nem a Microsoft tehet. Az adott gép gyártója a felelős, amiért a saját anyagi érdeke miatt használt ilyen matricát. Ubuntu ready matricát nem fogsz egy darabig látni, mert az átlaguser leszarja, hogy min fut a Linux, a Windows-t meg általában mindenki ismeri, aki gépet vesz.

    "Márpedig minden üzletben meg kell lennie hogy melyik matrica mit jelent."

    Pár autószalonban voltam már, de egyiknél sincs kifüggesztve, hogy az adott jelzés: HDI, TDI és hasonlók mit jelentenek. A kereskedőnek van prospektusa, de kérni kell tőle, nincs kifüggesztve! Ezt ugyanúgy megteheted az Auchan-ben is, az meg megint nem a Microsoft hibája, ha az eladó egy sudribunkó és nem tudja mit jelent, vagy direkt basz át, hogy több profitra tegyen szert.

    "tök felesleges ez a vita, mert aki informatikus az sokszor elképzelni sem tudja hogy egy átlagembernek az xyz kulcszó semmit sem jelent."

    Nem vagyok informatikus, de magamhoz való eszem, önkritikám és logikus gondolkodásom van, ami az emberekkel veleszületett tulajdonság (-nak kellene lennie). Szóval, ha tudom, hogy hülye vagyok valamihez, akkor tájékozódom és nem a csili-vili kifüggesztett matricák alapján, hanem amennyire csak lehetséges. Főleg egy ilyen komoly dolog vásárlása előtt, mint egy számlítógép. A Tesco-t sem fogom beperelni, ha lejárt szavatosságú áru van a polcokon, mert !logikus gondolkodás! megnézem a szavatosságát, ha lejárt, akkor az átlátszó csomagoláson át vizsgálom meg, esetleg meghatározom milyen termék, húst mondjuk nem veszemmeg, de olyan, ami nem romlandó, azt valószínűleg igen, ha ezáltal olcsóbb.
    Ha egy le nem járt szavatosságú valami a csomagolás sérülése miatt megromlott, megint nem perelek, mert váráslás előtt leellenőrzöm ezt is.

    "Igy én ezt szándékos megtévesztésnek nevezem, akárhogy is csürik csavarják."

    Az egy pillanatig sem fordult meg a fejedben, hogy ez nem a Microsoft dolga, hanem az adott üzleté? Ha szaküzletben veszed meg, akkor az eladó segítőkész és a legegyszerűbb "Ezen tényleg fut a Vista?" kérdésre nem a Tescos bunkó féle: "Nem láttya a matricát he?" vagy a "Ja, asszem, nemtom." esetleg a kulturáltabb fajta "Természetesen, hölgyem/uram!" választ kapod, hanem a "Igen, fut, de prémium szolgáltatásokat is ki akar használni (részletezve, ha kérdezi), esetleg nem csak irodai használatra szánja, akkor javaslom a Premium Ready matricával ellátott típusokat."
    Én legalább is azt vallom (főleg, ha hülye vagyok valamihez), hogy azt a saját szakboltjából veszem meg, nem Tescoból, mert a végén még ehhez hasonló komoly szakmai tájékoztatásban részesülök.