• shabba
    #15
    Érdekes 30 euro az mióta 3000Ft, vagy csak én nem vettem észre hogy ilyen olcsó lett az euro, vagy ilyen erős a forint? A hazai telecom szolgáltatóknál 35-40 euroért kapsz up to 8-as csomagot, az LLU-s alternatívoktól 43 euroért hasonló up to 24-es csomagot. Azért a valós 30 és a 40 euro között messze nincs akkora különbség, mint az ilyen hangulatkeltő "3000Ft"-ok és a valós 9000-10000Ft-os árszint között. Mert ez utóbbi 3x drágább árszitnet próbál bemagyarázni, miközben a valóság messze nem ekkora.

    És ahogy írtam az előbb, az hogy adott piacon adott ászintű csomaghoz milyen gyakorlati sebességet párosítanak az idő, területi tényező függvénye. Nagyban befolyásolja adott piacon milyen mértékű a verseny. A francia piacon pl. három nagy cég dominál az Orange, a Neuf és az Iliad, ezek a kis cégek szépen felvásárolták az utóbbi időben, kábelnet pedig szinte elhanyagolható, az ADSL adja a broadband piac több mint 95%-át. Idehaza egész más a piaci helyzet, nincsenek igazán tőkeerős alternatívok akik tennének is valamit a változásokért, a kis picik meg csak arra várnak hogy az állami szabályozás a szájukba tegye a sült galambot, de azért sem hajlandók egy garast sem letenni az asztalra. Nem csoda hogy így össze sem hasonlítható a piaci helyzet. Idővel talán a felvásárlásokat követően nálunk is lesz három jelentős piaci erő a Tíkom, UPC, HTCC trió, bár ehhez a két kisebbnek még sokat kellene erősödnie és felvásárolni a kisebbeket.

    Másik jelentős különbség a penetráció. Franciáknál 15 millió szélessáv van egy 60 milliós országban, nálunk 1.1 millió egy 10 milliósban. 25% vs. 9%. Jelentős különbség, ami a méretgazdaságosságot nagyban befojásolja, márpedig ez a netszolgáltatás jelentős tényező. Ezt még tetező az hogy míg a franciáknál három jelentős szolgáltatónál összpontosul a piac így ezek 3 millió vagy fölötti ügyfélszámmal bírnak, addig idehaza sok kis cég van 5-10 ezer előfizetővel 100 ezer fölöttiből is csak kettő van. Ha majd nálunk is lesz 2.5 millió szélessávú netelőfizető, hasonlóan koncertált három szereplős piaccal, ergo azonosak lesznek a feltételek akkor már nálunk is lesz annyiért up to 24 Mbps. Sőt megnyugtatlak sokkal előbb lesz annál.

    Osztrákokat nem értem miért hozod fel példának. Náluk az ADSL sosem volt túl jó ajánlat, az ottani "Tíonlány" az Aon máig igen drágán és frogalom korlátosan méri a nem túl gyors szélessávot, a hazai Tíkom ADSL ajánlatai évek óta jobbak. A másik jelentős szolgáltatójuk mint nálunk a UPC, hasonló csomagokat kínálva, kevéssel drágábban. Chello Európa szerte