BlackRose#14
"úgy hogy a többségnek megfeleljen." szerintem, úgy, hogy az erkölcsön alapozott törvényeknek megfeleljen. Az állam az ami hatalmat ad a cégeknek. Szabad piacon csak egy hatalom létezik, a vásárló hatalma, ha egy cég kielégíti a vásárló igényeit akkor él és fejlődik, ha nem akkor begöglik. Az állam az amely ezt megváltoztatja, az állam az amely egy cégnek lehetőséget ad, hogy ne legyen függő a szabad piaci törvényektől, ne legyen függő a vásárlóktól. Az állam az egyetlen dolog amelynek kényszerítő hatalma van. Egy cég csak akkor kényszeríthet, ha az állam áll a háta mögött. Most elméletben az állam ezt meg akarja akadályozni, de gyakorlatban állami beavatkozás nélkül nem is lenne mit megakadályozni. A monopóliumokat az állam segíti elő, szabad piacon nem jöhetnek létre. A Gazprom csak egy pici kis cég amely megdöglik éhen ha nem képes eladni a termékét, az egyetlen dolog amely lehetővé teszi, hogy nagynak látszon és, hogy fenyegető hangja legyen az orosz állam amely a háta mögé áll és amely az orosz adófizetők terhére fedezi a Gazprom piacellenes (anti-market) magatartásának esetleges következményeit. Szabad piacon nem lehet fenyegetőzni, ott a vevőnek van mindég igaza.
Milyenek azok a közös élethez megfogalmazott törvények és jogszabályok amelyek leirásához 100.000 oldal kell és amelyek értelmezésénél néhány tucat jogász sem tud megegyezni? Hogyan lehet ezeket a törvényeket betartani? Hogyan tudod betartani a törvényt, ha nem tudod mi a jó és mi a rossz? Ha a törvényeknek 90%-át csak azért tudod, hogy nem elfogadható, mert valaki úgy irta le. Én tudom mi a jó és mi a rossz, erkölcsileg nem teszek olyan dolgokat amelyet nem tartok jónak még akkor sem ha nem tudom, hogy mit mond a törvény, én nem azért nem lopok, nem hazudok, nem csalok, mert félek a törvénytől és a büntetéstől, hanem mert nem tartom ezeket a dolgokat jónak. Ha a törvény engedélyezné, akkor sem lopnák, csalnák. De biztos vagyok benne, hogy naponta sértek jogszabályokat amelyekről halvány gőzöm sincs, hogy léteznek, amelyeknek semmi erkölcsi vagy értelmi alapjuk nincs, csupán ott vannak a törvéynkönyvben, mert valaki akinek hatalma volt azt látta jónak. 100.000 oldalas jogszabályoknak csak egy értelmük van, mivel mindenki előbb vagy utobb megsérti, nem foglalkozik senki sem a dologgal, viszont ha a hatalom veszélyesnek lát valakit akkor percek allatt találnak egy csomó jogszabályt amelyiket az a valaki megsértette. Senkinek sem volt kár a dologból, mert ha lett volna az a valaki közbeszól.
Milyen az a törvény amely bünteti azt a cselekedetet amelyel senkinek sem okozol kárt? Erre a kérdésre keresd a választ.