Elolvastam. Nem sok új derült ki belőle. Pl. nincs benne szó arról, hogy mi bizonyítja a mikrotubulusok ilyen működését. És arról sem írnak, hogy ebből hogyan lesz tudat.
"Pl. a tudat nem-helyhezkötöttségére."
Arra van sokkal jobb magyarázat is, csak nem vagy hajlandó megérteni.
"Nem kevés, mert el lehet kezdeni specifikusan ilyen irányban kutatni."
Kutatni bármilyen irányban lehet. A kérdés az, hogy merre érdemes, és ez nem a kvantumfizika.
"És már el is kezdték."
Kik? 1-2 ember, akiknek nem is ez a szakmája hobbiból foglalkozik a témával.
"A kvantumfizika megengedi pl. a nem-helyhezkötöttséget."
Azt megengedi az informatika is, ami mellesleg milliószor jobban bevált eszköz az intelligencia kutatásában (főleg, hogy a kvantumfizika semennyire sem vált be itt).
"Lehet? Le tudod írni részleteiben, hogy mi történik a kvantumszámítás közben?"
Természetesen. Rendkívül pontos egyenleteink vannak erre a célra.
"Nem tudjuk fizikai szinten modellezni a kvantumszámítógép működését"
Dehogynem. Másképp megtervezni se tudnánk őket.
"És honnan tudod, hogy az ember anyagként kezdi?"
Ha úgy jobban tetszik, akkor mondjuk úgy, hogy az ember anyagi teste anyagból van, és létrejön valamikor. A léleknek pedig valamikor hozzá kell kapcsolódnia.
"Csakhogy nem tudunk mindent."
Erre való a kutatás.
""Tehát az emberre speciális szabályok vonatkoznak? Ezzel a feltevéssel veszélyesen elmozdulsz a középkori antropocentrikus világkép felé."
Nem, nem az emberre, hanem a tudattal rendelkező lényekre."
És azokra miért?
"Nekem? Miért kellene nekem?"
Mert te mondtad, hogy az ember különleges.
"A kvantumszámítógép szimulációjának hatékonysága is csak technológiai kérdés lenne? Tudsz olyan turing-gépet építeni, ami nem 67544523524524524352345234 év alatt futtatja le az adott programot?"
Ezt nem értem hogy jön ide. A kvantumszámítógép nyílvánvalóan hatékonyabb minden más típusnál, amit ismerünk. A másik két példában pedig nem tudjuk, hogy mi a hatékonyabb.
"Csak nem mindegy, hogy 20 év alatt jutunk-e oda, vagy 4562456356."
Te most miről beszélsz?
"Nyugodtan kiderülhet még, hogy éppen a tudat, mármint a tudatos átélés emeli ki a dolgokat a nagy határozatlanságból."
Hát nem igazán. Megint túlmisztifikálod a dolgokat. A relativitás elméletben is fontos szerepe van a megfigyelőnek, mégse gondoljuk, hogy a tudatnak bármi köze lenne hozzá.
Egyébként ha alaposabban végiggondolod, számtalan probléma adódik. Pl. így valakinek folyamatosan meg kell figyelnie az univerzum minden részletét, hogy ne zuhanjon vissza a káoszba.
Ja, és idézet az általad belinkelt cikkből: Az Penrose-féle OR, objektív redukció szerint a kvantummechanikai unitér fejlődésnek végetvető mérés objektíven - például a megfigyelő tudatától függetlenül - következik be, amikor a komplex szuperponált állapotban együtt élő konformációk térbeli tömegeloszlásainak különbsége átlép egy, a Penrose által egy graviton határnak nevezett értéket.