• shabba
    #27
    Az Intel szerintem teljesen más irányba indult el GPGPU terén, inkább a Cell-hez jobban hasonlító irányba indult el a számítási teljesítmény növelése érdekében. Azok a fejlesztések meg már jó pár éve folynak, jóval az előtt hogy az AMD és az ATI egyesült volna.

    Az Intel Larrabee-járól túl sokat nem tudni, de állítólag 2009 elejére már kész termék lesz 24/32 maggal, 2010-től 48 maggal és Teraflops feletti teljesítménnyel. Mivel 2008 végén kijövő új architektúrás Nahalem natív 4 magosát az Intel erősen úgy csinálja hogy modulárisan jól összekapcsolható legyen dolgokkal. Egy lapkára integrálva mellé grafikus egység biztos lesz, de talán még egy Larrabee-t is mellé rakhatnak és máris lesz egy Cell-hez erősen hasonlító egységük. Az Intel a demonstrációi alapján grafika terén inkább a ray-trace felé kacsingat, legalábbis emlékem szerint volt valami Quake4 féle ray-trace demonstráció a tavaszi IDF-en.

    Az Intel másik multi-core fejlesztése a TeraScale ami szintén több éve zajlik, hisz lassan egy éve már működő példány demonstráltak 1 teraflops teljesítménnyel, amit azóta már 2 TF-ra emeltek. Ez a jól ismert 80 magos CPU-juk. Ebből viszont az Intel elmondása szerint nem lesz később konkrét piaci termék, inkább csak fejlesztési projectnek szánják, amolyan CPU-k Forma 1-je, ahol jővőbeli technológiákat tesztegetnek, amit majd később piaci termékekbe emelnek át. Szóval a Larrabee-t követően 2010 után talán már a TeraScale fejlesztésekből is jelenik meg az azt követő generációkban.

    A Larrabbe kvázi egyszerűsített x86 magokból áll, jó sokból akár 24-48-ból, a TeraScale meg VLIW magokból ami inkább az Itanumhoz köti jobban.