• remark #39
    Iranrol annyi a velemenyem, hogy a tortenet nem azzal kezdodik hogy Iran-ban problemak vannak, hanem a tortenet pl. ott kezdodik hogy:
    -A XX. szazad elejen a monarchista Iran alkotmany kidolgozasaba kezd egy eros fuggetlen orszag kiepitese erdekeben. Ezzel kezdetet veszi az 1953-ig tarto zurzavaros idoszak, ahol az alkotmanyos rendszer tamogatoi, a britek, az oroszok, es a monarchia tamogatoi keverik a kartyat (utobbi csoport elvezi a brit es orosz tamogatast).
    -1920 kornyeken a Britek rateszik a kezuket az irani olajra, az Anglo-Iranian oil company monopoliuma reven.
    -Kesobb az irani parlament elkovet egy fatalis hibat: 1951-ben jovahagyja azt a rendelkezest miszerint az olaj feletti rendelkezesi jog nemzeti kezbe kell visszakeruljon... uh, ezt nem kellett volna.
    -1953-ban Brit felkeresre az USA megdonti az irani kormanyt azert hogy megakadalyozza az olajkeszletek allami felugyelet ala keruleset (meg a kommunizmus eloretoreset, meg gondolom hogy megmutassa hogy egy "free enterprise" jogait nem lehet semmibe venni). Az orszag felett a hatalmat a vereskezu Mohammad Reza Shah Pahlavi (kiraly) veszi at, az olaj feletti hatalmat pedig az amerikaiak. 2000-ben Clinton ezert elnezest kert Iran-tol.
    -1979-ben forradalom elsopri Shah uralmat. 24 ev veres diktatura, azert hogy az olajuzlet jol menjen.
    -1980-ban Irak amerikai jovahagyassal megtamadja Iran-t es kezdetet veszi a 8 eves haboru. Alig egy eve szabadultak meg a diktatortol, es maris valaki mas van a nyakukon. Nagy mennyisegben bevetett kemiai fegyver miatt Iran a tomegpusztito fegyvereknek leginkabb kitett orszagok kozul a masodik helyen all a vilagon kozvetlenul Japan utan. Na, valamiben legalabb az elbolyba tartozik.
    (A haboru 1988-van ert veget, es Irak ekkor mar kozel jart ahhoz hogy amerika hivatalos ellensege legyen. USA aztan meg Kuvait Irak altali lerohanasara is rabolint, es Irak beveszi a dolgot, de ez mar egy masik tortenet...)
    -De valoban, 1979-tol folyamatosan ujra "nyugatellenes" Iran. Pl. 1979-ben 66 amerikait ejtenek fogjul... Miert? Attol tartottak hogy a Shah az USA-ba az uj irani kormany megdontesehez szukseges tamogatas megszerzeseert ment. A nyugat es Iran viszonya azota se rendezett.

    Szoval a lenyeg: se Iran, se Irak nem szent. Ki allitotta hogy igy van? Senki. Mindketto sajat erdekeit kepviseli.
    De a nyugati beavatkozasok eredmenyezte katasztrofak es ezek kovetkezmenyei (!) mellett nem lehet elmenni... (Lam-lam, meg Clinton is volt hogy elnezest kert.)
    A ma problemait meg kell oldani. De nem a tenyeket figyelmen kivul hagyva es felsobbrendusegtol vezerelt arroganciaval...

    Ha engem kerdezel, a fél Kozel-Kelet be van szarva hogy pl. Irak sorsara jut es minden dontesuket ez a félelem hatarozza meg.