• whito
    #38
    Nem kell az USA-t szeretni, mert sok megkérdőjelezhető dolgot csinál, de a konkrét USA-Iráni konfliktushoz azért illene ismerni 1-2 háttérinformációt.

    Tudni kell, hogy az iráni gazdaság a csőd szélén áll annak ellenére, hogy a világ negyedik legnagyobb olajkitermelő országa. Annak ellenére, hogy az egyik legnagyobb olajkitermelő ország, a benzinszükségletének majdnem a felé külföldről importálják (nyilván világpiaci áron). Annak ellenére, hogy az egyik legnagyobb olajkitermelő, nemrég jegyrendszert vezettek be a benzinvásárlásra és csak korlátozott mennyiségben lehet benzinhez jutni. Eddig az árakat mesterségesen alacsonyan tartották. A benzin litere 20 forintba kerül (miután nemrég 20%-os áremelés volt), amit csak óriási állami dotálással lehetett nyilván fenntartani.

    Az ország vezetése ilyen gazdasági körülmények között a hatalmát csak úgy tudja biztosítani, ha az emberek figyelmét elterelik a súlyos belső problémákról. Azaz nekik nem csak, hogy jól jön egy konfliktus pl. az USA-val, hanem igyekeznek is mesterségesen gerjeszteni és fenntartani is azt. Egy ilyen mesterségesen fenntartott konfliktus helyzetben az ország vezetése tetszelegni tud a külső agresszorokkal szemben az országot megvédő vezetőként és ezzel elterelve a figyelmet a belső problémákról. Ebben a folyamatba illeszkedik pl. a brit tengerészgyalogosok elfogása néhány hónapja. Az iráni vezetés nagyon jól tudja és ki is használja, hogy az iraki és afganisztáni beavatkozás annyira leterheli az USA hadseregét, hogy nem sok az esély egy iráni katonai beavatkozásra, így nyugodt szívvel tudja feszíteni a húrt és konfliktust gerjeszteni. Valójában nincs szüksége sem az atomfegyverre, sem az erőművekre, azok csak ürügyek egy elhúzódó konfliktus fenntartására.

    Szóval nem nagyon kell sajnálni a másik felet sem akit a gonosz agresszor usa fenyeget. Ez most nekik nagyon is jól jön és ez részben a céljuk is. :)