• remark #33
    Arrol nem a vallas tehet hogy a nyugati hatalmak a diktatorikus allamrendszereket tamogatjak. Csak hogy ertheto legyen mire celzok: abban a nyugatnak is benne van a keze, hogy mondjuk Iran-ban vagy Afganisztanban mikor milyen kormany volt/van. Es hogy ezzel mire celzok: nem hiszem hogy pl. egy taliban diktaturanak barmi koze lenne az arabok vallasahoz vagy kulturajahoz. Az szimplan pl. egy gengszter banda.
    Ugyhogy csak ovatosan azzal mikor a verre szomjazva a felelosoket keressuk... En pl. meg vagyok gyozodve arrol hogy annak ellenere hogy mit csinalt Szaddam, nem o volt a terseg legnagyobb problemaja (sot, egyes forrasok szerint 1990-ben Irak volt a terseg legfejlettebb orszaga). Erdekes osszehasonlitas lenne pl. az hogy Szaddam miatt mennyi civil halt meg, es a 17. eveben jaro nyugattal vivott haboru es embargo kovetkezteben hanyan haltak meg. (1996-ban mar 500.000 halott csecsemorol beszeltek amiert az embargo teheto felelosse es a bombazas/embargo eltartott a masodik iraki haboruig, igy a teljes haboru 1991-tol tart a mai napig...)

    Az alapjan meg hogy egy tarsadalom masmilyen, es esetleg nem ertjuk hogy mi miert van, nem kellene elitelni oket. Inkabb olvasgassunk konyveket arrol hogy a mi nagyszeru demokraciank (magyar vagy amerikai, mindegy) aminek neveben nepirtast folytattunk es folytatunk a bolygo kulonbozo pontjain, az milyen "tokeletes".