• remark #64
  Legitarsasagok vs. fegyverviseles:
  1) Azokat a ket fel kozott onkentes alapon megszuleto szerzodeseket, amikre Ron folyamatosan hivatkozik hogy majd alapjat fogjak kepezni a piaci szabalyozasnak, azokat nem latom elegendo biztositeknak. Hiszen abbol indul ki hogy senki se fog a szamara elonytelen szerzodest megkotni, ha viszont megkoti, akkor mindket fel az abban megfogalmazottak szerint fog eljarni. Most ezt nem akarom kifejteni, de szerintem ez igy nem mukodik.
  2) Az az elv, hogy majd a polgar maga megvedi a tulajdonat, nekem nem szimpatikus. Raadasul azt hogy a polgar majd megvedi magat es tulajdonat, a leheto legtagabb ertelemben kell venni. Ron 9/11-re is hivatkozott, hogy nem tortent volna meg. Masoktol hallottam hogy az iskolai verengzesek se tortentek volna meg, ha lehetett volna fegyvert viselni. Mindenbol lesz "fegyvert engedelyezo" es "fegyvert nem engedelyezo" verzio? Fegyveres korhaz, fegyveres tomegkozlekedes, fegyveres iskola, fegyveres etterem, a smoking / non-smoking megkulonbozteteshez hasonloan? Es majd a ketto kozul az nyer amelyiknek nagyobb a tamogatottsaga? Hova vezet ez? Es majd lesz fegyvert engedelyezo kozter, kozhivatal, utca, negyed, varos? Ha nem tetszik a fegyver gondolata sem, koltozzek egy olyan varosba ahol a fegyverviselest ellenzok laknak? Abszurd.

  Raadasul megvan a velemenyem arrol hogy mire kell a fegyver. Nem a demokracia biztositasara, nem az allam "sakkban tartasara", hanem hogy a kevesbe szerencses nyomorgo csocselektol meg tudja vedeni a tulajdonat a par vagyonos.
  A google fele interjuban megkerdezik Ron-tol: na es mi van a munkanelkuliekkel. De Ron altal megalmodott tarsadalomban mindenkinek van munkaja es mindenki jol megel, es ezert nincs szukseg a tarsadalombiztositasra, kozkorhazakra, kozintezmenyekre, allami iskolakra, munkanelkulieket segito programokra. Igertnek ez jo, de mik az ehhez vezeto lepesek? Ron szerint ha mindent szabad, akkor mindenki automatikusan megtalalja a megoldast. Szerinten meg nem.
  Töröljük el a szabalyozast most es legyen "szabad" verseny? En 0 dollarral indulok a versenyben, te meg 1 trillioval. Kossunk egymassal mindkettonk szamara elonyos szerozdeseket, es ha majd nekem nem tetszik a szerzodes amit te felkinalsz, akkor majd ugyis mashoz megyek szerzodest kotni, oda ahol jobb felteteleket talalok (egy masik trillioshoz?). Ez is abszurd. Meg arra sincs penzem hogy megvegyem a buszjegyet amivel a csöbörtől eljutok a vödörig.
  A szabad versenyben a "szabad" szo azert elegge felrevezeto. Inkabb azt jelenti hogy mindeki meg tud tenni barmit amire csak lehetosege (kello hatalma) van. Ha nekem nincs lehetosegem (hatalmam [penzem]) akkor bakkfitty.

  Abban a korban elunk mikor nagy globalis hatalmak jelolik ki hogy ki a diktatorikus es ki nem (ki az ellenseg es ki nem), sot ha a valahol demokracia jon letre de azzal nem ertenek egyet akkor azt meg kivulrol felbolygatjak. Ha valaki megerosodik es sajat labara kezd allni, akkor megtamadjak, meggyengitik, sot sajat embereiket teszik az orszag elere. A kerdes az, hogy lehet-e ugyanigy az USA-ban meglevo demokraciat is alaasni. Lehet. Lehet-e egy allampolgarral ugyanazt megcsinalni, amit meg tudunk csinalni egy USA meretu orszaggal? Mar hogyne lehetne... Ugyhogy problemak vannak, de nekem nem ugy tunik hogy a problemak okaival probalnank meg foglalkozni...

  Gyerekmunka:
  1) En a kapitalizmus altal kitermelt gyerekmunkarol beszelek, es ezt kerem szamon. Megszunt a gyerekmunka? USA-ban lehet hogy latszolag megszunt de amerikai erdekeltsegu teruleteken nem (kvazi gyerekmunka-export), valamint:
  2) Gyerekmunka alatt ne csak azt nezzuk hogy a gyerek vegez-e a felnottek munkajahoz hasonlo munkat (azaz beáll-e kapálni o is vagy sem). A gyerekek számára ma szerinted biztositott a nyugodt gyerekkor? Nincsenek ugyanugy tulhajszolva es tulterhelve mint ahogy eddig is, csak a terheles fajtaja valtozott meg? Immaron nem fizikai, hanem szellemi. A lenyeg valtozott? Nem, csak a fejlettsegi szint, es az erre epulo rendszer mas.
  3) Te azt mondod hogy az a produktivitasbeli fejlodes ami vegbement es lehetove tette hogy egyre kevesebb ember kelljen ugyanazon (bar csokkeno minosegu, egyre inkabb egezsegkarosito stb. -de ez mas tema) javak eloallitasahoz, az a fejlodes a kapitalizmushoz kotheto. Mikozben ez a fejlodes tobbezer eve nagyjabol folyamatosan jelen van, es csak az utolso parszaz evben kotheto a kapitalizmushoz. Kapitalizmus pusztan finanszirozasi kerdes. Hosszu tavon motivaciot csak egy nagyon szuk reteg szamara teremt.

  Nagyjabol lehet latni hogy milyen problemakra ad Ron valaszt, de nekem egyelore nem szimpatikusak az o megoldasai. Abban egyetertunk hogy vannak problemak, abban meg nem, hogy hogyan kellene megoldast talalni. Az allam okoz bizonyos problemakat, a burokracia okoz bizonyos problemakat. De az ok, az nem az allam. Az okrol nem beszelunk, ami szerintem a vilagot lassan teljesen uralma ala hajto toke. Szepen csendesen megbujik a hatterben, mig mi az allami intervencio hatulütőiről beszelgetunk.