• BlackRose
    #61
    Nézd a légitársaság tulajdona a repülő. Ha nekem nem tetszik az a légitársaság amely engedélyezi a repülőjében a fegyvert hát nem utazok vele (én pl. nem utaznák és valószínűleg mások sem igen), ezáltal az a légitársaság amely engedélyezi a fegyvert elveszítené az utasokat és vagy tönkremenne, vagy változtatna álláspontján a konkurens légitársaság amely nem engedélyezi a fegyvert pedig virágozna. Igy működik a szabad piac, az aki valóban dönt a vásárló, ha a légitársaságnak ez nem tetszik akkor eladja a tulajdonát és más üzletbe fekteti a pénzét. Igy mindkét fél (a vásárlók is és a szolgáltatok) szabadon dönthet, az állam beavatkozása nélkül és mindkét fél úgy használja saját vagyonát ahogy azt jónak látja, és nem ahogy azt valami politikus látja jónak.

    A gyermekmunkát a kapitalizmus szüntette meg, amikor már annyit volt képes termelni, hogy gyermekmunka nélkül is fennmaradhatott a társadalom. Nagyanyám, nagyapám gyerek korukban dolgoztak nem azért mert a szüleik gazemberek voltak hanem mert még úgy is nehéz volt bebiztosítani az egész családnak a betevő falatot. És egy része ennek a gyerekmunkának azért volt mert az állam nagy adókat vetett ki a lakosságra, mert a hatalmat kellet pénzelni, a bürokráciát a hadsereget stb. A gyerekmunka ezért van mert az emberek szegények (egy gyerek a szabad piacon nem tud olyan produktív lenni mint egy felnőtt és ezért nem érdemes foglalkoztatni, kivéve ha a felnőttek nem képessek megtermelni az életben maradásra valót - vagyis nagyon szegények, de ez esetben semmi törvény nem szüntetheti meg a gyerekmunkát mert éhenhalnak az emberek), a kapitalizmus szüntette meg a szegénységet, persze évtizedekbe került mire kiheverte az ember a feudalizmus rablásait és mire elegendő tőkét tudott megsporólni, hogy ma relatív biztonságban tudjon élni (amerika, nyugat-európa és ugye jelenleg ázsia is a kapitalizmus révén gazdagodott és gazdagodik).

    Ami az iskolákat illeti, az első publikus egyetemet az USA-ban a Virginia-it Thomas Jefferson alapította és építette, és senki sincs közelebb Ron Paul filozófiájához Thomas Jefferson-tól. Az állam nem termel, amikor egy társadalomban elegendő érték van, hogy meghatározott dolgokat hozzunk létre (pl. több iskolát stb.) akkor az vagy létrejön magától (az emberek vagy publikusat alapítanak vagy privátot) vagy az állam elébbük ugrik elveszi a pénzüket és sokkal gyengébb teljesítménnyel létrehozza ugyanazt vagy éppen valami mást. Nincs ebben semmi különös, Ron azt akarja, hogy az emberek azt csináljanak amire szükségük van és nem azt amire az állam gondolja, hogy szükségük van. Ha a piacnak szüksége van műveltebb emberekre akkor iskolákat fog létrehozni mert az kifizető dolog. Ha valami másra van szüksége akkor azt. Szabad piacon ha jól cselekszel a vagyonod megmarad és gyarapszik, ha nem akkor vagyonod csökken és ha nem korigálsz akkor tönkremész. Az állam pedig létrehoz (az emberek pénzéből) dolgokat amelyek nem képesek fennmaradni mert nincs rájuk szükség és akkor az állam )az emberek pénzéből) még pénzeli is egy ideig, hogy ne mennyen tönkre. Na most ez még nem annyira nagy baj, mert ha valamire szükség van (pl. iskolára) és az állam rossz munkát végez akkor megjelennek a konkurens, privát, egyházi stb. iskolák, de az államnak ez nem felel meg ezért vagy nem engedélyezi vagy ha igen akkor olyan szabályozások árán, hogy effektív lenullázza a konkurencia effektust.

    Ajánlom M. Rothbard Power and Market című művét.