• AranyKéz
    #50
    Az elméleted több sebből is vérzik;
    - az erőforrásokat nem egy darab szereplő irányítja, hanem több, egymással versenyző szereplő (országok szintjén sajna vannak energiaszuperhatalmak, így inkább ott látom a veszélyt)
    - előbb utóbb valakinek szemet szúr ha egy szereplő elkezdi felvásárolgatni a vetélytársait
    - nem csak egy féle erőforrás van, nem sok esély van rá hogy egy szereplő mindegyikre ráteszi a kezét (ÉS effektíven tudja kitermelni ÉS meg is tudja tartani azokat)
    - az ember munkaerő, az egyik legértékesebb erőforrás. fura lenne elkezdeni irtani
    - nem sok esély van rá hogy a közeljövőben transzhumánokat kezdjen valaki gyártani. jobb mesterséges intelligenciát meg főleg nem. főleg a hirtelen bevezetésük kétséges. "optimális butaság" szinten tartani az emberpótlékokat úgyszintén lehetetlen. (meg nincs rá biztosíték hogy olcsóbb is az üzemeltetése mint az emberé). "egyszerű" célgépek meg nem fogják radikálisan, hirtelen kiszorítani az emberi munkaerőt (bár lesznek problémák, az garantált).
    - ahogy mondod, a civilizáció nem fogja legyőzni az akadályokat; túl kevés lesz a gondolkodó ember. amelyik ország ezt a stratégiát választja, az halott. a fejldődés megakasztása ugyanígy öngyilkosság.
    - az a kedvező, ha a társadalmi "osztályok" könnyedén átjárhatóak. abszolút nem biztos hogy az születik az "elit" rétegbe aki megérdemli azt, és viszont.

    // hőség van, ha baromságot írtam, dögöljön meg aki észreveszi.