• remark #49
    "ha mást választunk a szörnyeteg "irányítására" azt hisszük, hogy most megváltozik majd minden"

    Pont ezert kaptam fel a fejem Ron Paul-ra, hogy vajon mi fog valtozni ha o lesz a szornyallam élén? (Meg nem volt alkalmam megnezni amit belinkeltel, lehet abban lesz par valasz szamomra is.)

    Totalis kontroll pedig, szerintem megvalosithato. Egy kis sci-fi:
    Mi a totalis kontroll? Korlatlanul rendelkezel az elerheto kozelsegbe (ami technika fuggo) kerulo eroforrasokkal. Mint mikor te iranyitod a hangyabolyt, es minden kis hangya neked pakolja kornyek osszes eroforrasat - gondokodas nelkul.
    A problema ott van, hogy ma ehhez emberek kellenek (emberszolgak, rabszolgak). Amint megvalosithato lesz az emberek helyettesitese (amihez szerintem "csak" mesterseges intelligencia es megfelelo gentechnologia kell) a feleslegesse valt populaciora mar mehet is az atom.
    Ami marad, az egy szuk elit reteg, es az oket kiszolgalo ember-pótlék-sereg.
    Ezzel most mar csak az a gond, hogy ha az ember-pótlék-sereg nem kelloen kreativ, akkor ez a civilizacio az akadalyokat se fogja tudni legyozni, es ezzel vege. Ha meg kelloen kreativ, akkor megvan annak is a veszelye, hogy ahhoz is kelloen kreativ, hogy az elit altal diktalt celoktol fuggetlen celokat fogalmazzon meg maganak. Ugyhogy optimalis butasag szinten kell tartani az ember-pótlékokat.
    Szerintem a peldan jol latszanak a mai hatalmak problemai is, hiszen valami ilyesmi vergodes megy ma is. ;-) Ha tul hulye az orszag, az se jo, de ha tul okos, az se.
    A zombi szolgasereg szepen tudja panaszkodas nelkul uzemeltetni (szinten tartani) a civilizaciot, de ha hirtelen valami problema adodik, nincs megoldas. Ettol fuggetlenul a hatalom tobbe-kevesbe megiscsak a zombisereg letrehozasaval kiserletezik, mert igy lesz a hatalma hosszu tavon biztositott. Biztos azt gondoljak: minel inkabb meg tudjuk allitani az idot, megallaitani a valtozast (es ezzel megakasztani a fejlodest) annal tovabb lesz zavartalan a hatalmunk... (A bunkók... :-) )