• remark #46
    "De mint ahogy az államokat is háttérben a legjelentősebb érdekcsoportok irányítják, ugyanúgy közvetve vagy közvetlenül az ENSZ-t is."
    Amit irsz az logikus (azt nem tudom hogy igaz-e), de ez azt a relaciot nem teszi ertelmezhetove szamomra hogy "az USA lett a WTO és UN mögötti érdekekcsoportok bábállama". Hacsak ez nem az egyik peldaja annak hogy hogyan keltsunk latszat-feszultseget. De mivel ezt a mondatot Ronny irta, igy nem hiszem hogy ez utobbi lenne a hatterben... ;-)

"A folyamatok valahol egy kolosszális méretű szuperállam felé mutatnak, csak azt nem értem hogy milyen motiváció mozgatja ezeket a csoportokat, és hogy ennek mi értelme van."
    Minel tobb ember felett lehet a korlatlan hatalmat gyakorolni, annal jobb, nem?
    De: az egy dolog hogy szerinted valakiknek ez a celja. Nade mitol fog ez az egesz mukodni? Ahhoz, hogy egy brutalnagy orszag (mondjuk 3 milliard ember) osszetarthato legyen, valami trukk kell. Egyetlen birodalom se maradt eddig egyben "magatol". Szoval meg ha a cel el is erheto, egyedul a totalis kontrollal tarthato mukodokepes allapotban, mert arra nezve semmi otletem nincs hogy milyen kozos celt lehetne adni (vagy barmilyen mas osszetarto erot teremteni) 3 milliard kulonbozo ember szamara (vagyis otletem lenne, de egyelore masok a prioritasok a Foldon).
    Az pedig szerintem meg mindig nyitott kerdes, hogy a totalis kontroll maga megvalosithato-e. Az osszes erre vonatkozo "gyenge kiserlet" kudarcba fulladt. Vagy van valami uj dolog amirol nem tudok, es amitol a totalis kontrol a gyakorlatban is mukodokepesse teheto vagy van valami mas modszer amivel egy halom kulonbozo ember alkotta birodalom egyben tarthato? Ha lenne ilyen, most biztos elovennek az USA-ban, es nem probalnak meg kitessekelni az "idegeneket" (hiszen a plusz ember az plusz power, kiveve ha masnak [pl. maganak] huzza az igat, es nem nekunk).
    Az osszes kerdesem egy dologra vonatkozik: realis celja lehet-e barkinek is egy szuperallam elerese? Es ha nem, akkor nem az van hogy megint csak arnyekra vetodtunk? Szerintem egy barmilyen szuperallam (vagy vilag unio) maximum belulrol fakadoan (alulrol szervezodve) johet letre.

"Persze a 'látszólag alulról induló kezdeményezések' megmaradnak, mert azt eddig is felülről informális úton szervezték le."
    En meg te nem szamitunk alulrol indulo kezdemenyezesnek? Azaz a diskurzus amit itt folytatunk. Remelem en nem latszat vagyok, es nem is felulrol "szerveztek le". Ha igy lenne, hat akkor tenyleg ugyesen csinaljak, es semmi eselyunk semmire, es az 1984-et is mar a matrix-ban ucsorogve olvastuk el. ;-)