• Praetor
    #37
    Tetszik a fejtegetés. Némileg hozzá is szólnék:

    "Egyebkent pl. mi az hogy az "UN mogott allo erdekcsoportok"? Az UN az a tagallamokbol allo szervezet."
    Szerintem arra gondol (vagy ha nem, akkor én :) ), hogy formálisan államok irányítják az ENSZ-t. De mint ahogy az államokat is háttérben a legjelentősebb érdekcsoportok irányítják, ugyanúgy közvetve vagy közvetlenül az ENSZ-t is. Az USA és a UN közötti feszültség meg egy látszatpolitika, amivel ellenpólusokat, ellenérdekűséget lehet szimulálni. Ez felhasználható belpolitikában és külpolitikában egyaránt.

    "az ENSZ tanulja meg hogy olyan feladatot nem szabad elvallalnia amely vegrehajtasara keptelen"
    Ez egy elég merész, de inkább pofátlan kijelentés egy amerikai elnök szájából, tekintettel arra, hogy hatalmas összegekkel tartozik az USA az ENSZ-nek. Hogy várhatná el az ENSZ megfelelő működését, ha az USA mint ENSZ tag nem teljesíti az ENSZ-el szemben fennálló kötelezettségeit.

    ' "Nagyon helyes, hogy elutasítja az amerikai uniót, ami nem szorosabb együttműködést, hanem a három ország összeolvadását jelenti."
    Azert ez nem feltetlen jelent automatikus osszeolvadast.'
    Elméletileg igen, mert csak korlátozott mértékű integrációt jelent. De ha az EU-ban zajló folyamatokat és politikai törekvéseket vesszük mintának, akkor láthatjuk, hogy a liberális szárny (még ha egyelőre kisebbségben van is) egy 'szövetségi állam' felé törekszik (nem is minden eredmény nélkül), szemben a dominánsabb Václav Havel féle ("nemzetek európája") 'államszövetséghez' képest. Ugye a kettő között óriási különbség van. Hosszútávon a liberális irány el fogja érni a célját, mivel mögötte az az amerikai érdekcsoport európai szárnya van, ami amerikában is uralkodó és a FED, CIA stb mögött is tornyosul. A módszer pedig az, hogy az akadályokat csak lépésenként felszámolni, mert a közvélemény így lenyeli.
    Az amerikai unió is valószínűleg ilyen irányba mozdulna el, mégha ott problémásabbnak is tűnik, mint itt európában. A folyamatok valahol egy kolosszális méretű szuperállam felé mutatnak, csak azt nem értem hogy milyen motiváció mozgatja ezeket a csoportokat, és hogy ennek mi értelme van. Ennek létrehozásában lehet hogy az ENSZ-nek kulcsszerepe lesz, hiszen világviszonylatban sokkal népszerűbb szervezet, mint az USA. Ez valószínűleg még egy jó ideig nem is fog változni.

    Európa totalitarizmus irányába tett lépései ezeket az integrációs törekvéseket is erősítik. Hiszen az emberi szabadságjogok korlátozása, körbenyírbálása a egyén cselekvési lehetőségeinek és valahol informálódásainak a korlátját fogják jelenteni. Ez pedig a fennálló gazdasági és politikai erők konzerválódását, és az általuk elindított folyamatokat erősíti, illetve az alulról induló kezdeményezéseknek (politikai vagy civil) gátjakén fog megjelenni. Persze a 'látszólag alulról induló kezdeményezések' megmaradnak, mert azt eddig is felülről informális úton szervezték le.

    Maga a túlszabályozás, és a kapcsolódó technikai felkészülés a jövőben átfordulhat valami modern totalitárius diktatúrába is, tekintettel arra, hogy az eszközök adottak lesznek a működtetéshez, csak a felhasználás célját kell majd némileg módosítani. A túlszabályozáshoz hozzászokott közvélemény csak mérsékelten fog "ellenkezni", de az "erőknek" idővel behódol.

    Persze mindez csak feltételezés, de jó esély van rá, hogy a jelenlegi folyamatok mellett ezek részben vagy teljesen bekövetkeznek.

    Bocsi a terjedelemért!