assdf#25
Én azt probáltam érzékeltetni, hogy az hogy attól hogy valami látszólag különböző még egyforma.
Ugyepár program: egyértelmü utasitásorozat.
Na most a program lehet:
-egy számitógépes algoritmus
-egy henger amiből tüskék álnak ki (zenedoboz)
-egy vasuti sin ami meghatározott görbületekből (utasitásokból) áll.
Vegyük pl a budapest-debrecen távot. A sin a program a vonat pedig az automata ami végrehajtja a programot. Ugye a sin kanyarog jobbra balra néha egyenes stb, ezek az utasitások lépései, és egyértelmü, mert ha 1000x inditod el a vonatot pestről, akkor is mindig debrecenben ér véget (most tekintsünk el a váltóktól stb, fixen be van állitva debrecenbe) és az utasitás végrehajtása determinisztikus, mert mindig ugyannnyi véges számú lépés visz a kezdettől a célig. Magyarán a vonat a sinnel együtt egy programozott rendszert alkot.
Slusz passz.
Az egész csak elvonatkoztatás kérdése.
Az én eszem csak azon állt meg, hogy egyesek minden további nélküli el tudják képzelni hogy egy zenegép egy programozott gép csak azért mert belül van a henger ami a programot tárolja, mig a vonatnál látszólag kivül van. De a logikai modell alapján minden részletük megfeleltethető egymásnak.
Unknow: nem mosom össze. A zenedoboz a benne lévő fix hengerrel ugyanúgy zárt rendszert alkot mind a vonat a sinnel.