• Árnyvadász
    Szerintem a mai vagy az évekkel ezelőtti, majdan jövőbeli játékokkal nem igazán van probléma. Egész egyszerűen ez egy jól működű piac lett és szépen kiforott az évek alatt. Van a hardware és van a szoftver és fejlődik mindkettő és van a vásárló aki eldöntheti milyen árat fizet a minőségért.

Mostanában is vannak jó játékok. Max. nem mindenkinek van olyan gépe, hogy megfelelően kinézzen. De nem igaz, hogy minden játék unalmas, nehéz vagy érdektelen lenne. Hisz minden évben van húzónév, újdonság, közönségsikert elért, vagy kritikai sikert elért játék. Még akkor is, ha folytatás vagy csontig lerágott témából merít.

Persze értem én, hogy van rossz és sok van ilyen, de ki mondta, hogy ezekkel játszani kell? Ja persze, hogy van a warez és sok mindent ki lehet próbálni. Régen is volt és régen is sok volt a selejt.

Nem tudom feltünt e vkinek, de évek óta, lassan 10 évre is vissza lehetne menni az időben, vagy a hőskorba,nagyjából egy a lényeg: Minden évben van kb. 1-5 top játék, 10-15 jó játék és mondjuk ugyanennyi játszható. Csak mint írtam fentebb, ahhoz, hogy ezekkel játszani lehessen elengedhetetlen egy új gép. Már, ha persze élvezettel akarja vki játszani. Amúgy a top játék sem lesz az, ha már butítani kell.

Arról nem is beszélve: - Ki mondta, hogy új játékokkal kell játszani? (Már feltéve, ha nincs korszerű gépe vkinek.) Egy régebbi nagy névvel, vagy szimpátiától függően vmielyikkel, le lehet ülni és remekül el lehet lenni. Maxra húzott felbontással, képjavító eljárásokkal igencsak pofássá lehet tenni. Elfedve kicsit a korosodott kinézetet.

Ami viszont aggasztó, vagy inkább aggasztó, ha már a mai játékokról beszélünk, egyrészt az optimalizáció hiánya (bár ez már évek óta kísért). Illetve, hogy kifejezetten játékgép céljából épített pc-ken is hajlamosak belassulni a mai programok, ami azért picit durva. Hiszen azokon azért tiszteséggel futniuk kellene.

Lehet rémálom lesz, de a DX10 és a Vista együttese, no meg a DX10-es programok lehet újabb lavinát indítanak el. Biztosra nem lehet tudni, de az első DX10-es programok jó része küszködik erős hardware alatt is, nem beszélve arról, hogy középszintű játékgépeken meg egyenesen röhejes, játszhatatlan értékeket produkál. Holott DX10-es támogatású kártyákról van szó, mint GeForce 8600, AMD HD2600 stb.

Persze a választék igen bőséges. Aki játszani szeretne, annak van bőven alternatíva. Többféle konzol, vagy pc is. Mindenki eldöntheti melyiket preferálja. Pénztárcához mérten.

Abban azért egyetértek, hogy a játékok egyszerűsödtek. De ez nem feltétlenül nagy baj, már ha az ember nem ennek szenteli az ideje nagyrészét. Mármint játszik szinte állandóan. Hiszen az aki nem függő, az inkább szereti az egyszerűbb, de egyben akár élvezetesebb játékmenetet. Mint akár a konzoloknál is. És ez nem feltétlenül baj, mivel igen sok konzolport nagy népszerűségnek örvend pc-n is.

Zárszóként talán még annyi: Attól, hogy egy fejes mondja, nem kell beszarni, nagyjából ezt tudta mindenki aki kicsit is képben van. De azt is tudtuk, vagy azért sejtette jónéhány ember, hogy ez így volt és így is lesz. Max. a kezdeti korszakban amikor indult és beindult a szakma, akkor még újszerűnek hatott a dolog. Ma már ez másképp van, de ettől függetlenül, én azt mondom, ha vki akar és tudja mit akar talál magának olyan programot amivel elszórakozik, erre fordított idejében. Ma is, holnap is, bármikor.