Pride - melegfelvonulás
  • Zóanagyvarázsló
    A tolerancia fontos, de nem minden esetben elvárható. A kommentjeid alapján tudod higgadtan, több oldalról értékelni a helyzetet, így láthatod, nem ugyanaz a homoszexuálisok egyéni szexuális irányultságát tolerálni, mint egy - sajnos tényszerűen - provokatív felvonulást. Ennek a békénhagyáson kívül eltérő üzenete, közvetett célja van, a meleg szubkultúra bevezetése a köztudatba, annak természetesként való elfogadtatása, és ezáltal bizonyos jogi célokhoz való közeledés. Ez nem belemagyarázás, máshol is ezeken stációkon mentek végig, nem kell ennek a résztvevők többségének tudatosulnia.

Részemről nem szeretem a provokációt és a magamutogatást, annak idején a Budapest Parádé megszűnésének is örültem. A hosszú távú hatások, célok pedig sokak fejében megfoalmazódhatnak joggal egy ilyen esemény kapcsán, és ilyenkor az egyet nem értés esetén való tolerancia nem csupán elfogadás vagy eltűrést jelentene, de elvekről való lemondást is. Kulturált ellentiltakozás tehát szerintem maximálisan helyén való, ez persze olyan dolgot igényelne, mely Magyaroszágon nem létezik: eleganciát. Ha provokáció(k)ra nem anyázás és dobálózás lenne a válasz, hanem elegáns, szellemes és méltóságteljes párhuzamos felvonulás, az felvonulás provokatív jelenségeiről kevésbé vonná el a fókuszt, és midnenképpen példamutató lenne. Nem kell mindent tolerálni - bár van, amit a demokratikus hagyományok miatt mindenképpen illik -, de még relatíve markáns ellenvéleményt is lehet kulturáltan artikulálni.

Mellesleg a hajam égnek áll ettől a "divat a homoszexualitás" szövegtől. Most őszintén, itt el tudja képzelni valaki, hogy egy hetero "divatból" melegként viselkedik? Nálunk Magyarországon még ma is olyan szintű megbélyegzettséggel jár a dolog, hogy nincs az az épeszű ember aki ilyenre vetemedne.

Ez csak látszólag ilyen egyszerű. Manapság nagyon sok fiatal szexuális irányultságától függetlenül kipróbál - nem is annyira - meglepő dolgokat, két lány csókolózása pedig fiúktól, férfiaktól már elvárásszámba megy. Én is tudok olyan esetekről, amikor kalandból valaki - látszólag vagy ténylegesen - biszexuális lett (lányok közül már az a ritka, aki nem vehető rá ilyesmire...), persze idővel lehiggad az ember, de a régi társadalmakban a konvenció visszaszorította a jelenséget, ma már ez inkább a mikrokörnyezettől függ. Ennek megfelelően ha valaki divatból leszbizik, akkor azt nem a nagytársadalom felé csinálja, hanem a saját ismeretségi, haveri köre felé. Különböző szexuális magatartásformákra különböző embereknek más a hajlandósága, de manapság egyre nagyobb réteg az (persze még mindig egy kisebbségről beszélünk), aki nem 100%-ig homo- vagy heteroszexuális, hanem különböző hatásokra befolyásolható. Nyilván én is csak véleményemet tudom leírni, melynek egy része szűkebb és tágabb ismeretségi körömben szerzett tapasztalatok alapján született. Mindenesetre akiket én ismerek "másokat", nem szimpatizálnak a "büszke" felvonulókkal sem.