A konkrét intézkedési terv kidolgozását előirányzó határozati javaslat elfogadását követően elkészülő törvény lehetőséget biztosítana a már gyermekes családoknak arra, hogy megválaszthassák születendő gyermekük nemét.

A lehetőséggel azok a házaspárok is élhetnének, akiknél az orvosi vizsgálatok genetikailag öröklődő, nemhez kötött betegséget mutatnak ki - fejtette ki a szocialista képviselő hozzátéve, hogy a beavatkozás - amely az x és az y kromoszómák sajátosságaiból adódó fizikai lehetőségeket veszi figyelembe - garantálná, hogy a születendő gyermek egészséges lesz.


Török Zsolt felhívta a figyelmet arra is, hogy a külföldi szakemberek tapasztalatai, illetve a hazai felmérések szerint számos házaspár akkor vállalna második vagy harmadik gyermeket, ha biztosan tudná, hogy az újszülött ellentétes nemű lesz, mint a már meglévő gyermek.
  • Z
    #198
    Dehogy van kiadva. Kár, hogy csak a rosszat látod a dologban. Nem most probléma, (bár mintha a görögöknél anno gond lett volna abból, hogy csak a fiúgyermek az igazán jó, mert abból lehet katona), mert akkor a háborúk idején mekkora gond lett volna, hogy millió számra halnak meg a férfiak, de vegyük már a jó oldalát is a dolognak. Ha egyszer anyai/apai ágon örökölhet valami betegséget egy kisfiú, akkor hadd ne kelljen már a sorsra bíznom, hogy beteg utódom lesz-e. Mert ha megfogan, és teszem azt, fiú, és még beteg is, akkor élje le az egész életét úgy, hogy beteg? És nem önzésből mondom, mondhatnám önzésből is...viszont a gyermek milyen kínokat fog átélni, ha egyszer tudatosul benne, hogy az ő betegsége miatt áldoz fel mindent mindenki a környezetében.

    Hát lehet, hogy jól látod azt a dolgot, hogy egyes emberek szeretnek uralkodni, de az nem igaz, minden ember ilyen. Vannak erősebb karakterek, és vannak kevésbé erősek. Ha két erősebb találkozik, ott konfliktus lesz. De attól még, hogy meg szeretné választani valaki a második/harmadik/negyedik/ötödik/sokadik (vagy akinél "az orvosi vizsgálatok genetikailag öröklődő, nemhez kötött betegséget mutatnak ki", de első) gyermekének a nemét, még nem azt jelenti, hogy türannoszként viselkedik otthon a gyermekével, vagy bárhol máshol. Itt nincs összefüggés.

    Nagyon sokan tartanak macskát. És ugye nem tudnak nekik parancsolni. Sokan csinálnak olyan dolgot, ahol nem ők parancsolnak. De attól még szeretik. A párkapcsolatokban sem lehet (jó esetben) parancsolni a másiknak. Akkor miért vannak mégis együtt? Mert nem ez a lényeg. A szülők szeretnek parancsolni a gyermekeiknek. De nem mindig azért, hogy a saját képükre formálják a gyermeket. Hanem gyakran azért, hogy NE olyan legyen, mint ő. Persze, hagyni kell valamekkora mozgásteret, hogy érvényesülhessen, szárba szökhessen a gyermek önbizalma, de bizonyos dolgokban szerintem nem árt a szigor a gyermeknevelésben. És most ne jöjjön senki azzal, hogy nincs is gyerekem, honnan tudhatom. Ezt első kézből hallottam, olyan családapáktól, családanyáktól, akiknek 3-15 éves gyermekeik vannak. Engem pl lehurrogtak, mikor azt mondtam, hogy nem szabad verni a kisgyereket, még akkor sem, ha nagyon rossz.

    Viszont ha a tudomány állása szerint van rá lehetőség, akkor nem kéne parancsba adni, hogy márpedig ne határozhassák meg az ikszedik születendő gyermek nemét. Mert ez is pontosan az, ami ellen most felszólaltál. Uralkodás, parancsolás. Nem?