A konkrét intézkedési terv kidolgozását előirányzó határozati javaslat elfogadását követően elkészülő törvény lehetőséget biztosítana a már gyermekes családoknak arra, hogy megválaszthassák születendő gyermekük nemét.

A lehetőséggel azok a házaspárok is élhetnének, akiknél az orvosi vizsgálatok genetikailag öröklődő, nemhez kötött betegséget mutatnak ki - fejtette ki a szocialista képviselő hozzátéve, hogy a beavatkozás - amely az x és az y kromoszómák sajátosságaiból adódó fizikai lehetőségeket veszi figyelembe - garantálná, hogy a születendő gyermek egészséges lesz.


Török Zsolt felhívta a figyelmet arra is, hogy a külföldi szakemberek tapasztalatai, illetve a hazai felmérések szerint számos házaspár akkor vállalna második vagy harmadik gyermeket, ha biztosan tudná, hogy az újszülött ellentétes nemű lesz, mint a már meglévő gyermek.
  • Z
    #195
    "A lehetőséggel azok a házaspárok is élhetnének, akiknél az orvosi vizsgálatok genetikailag öröklődő, nemhez kötött betegséget mutatnak ki" --- ez szerintem azért egy fontos pontja lehet az egész történetnek.

    Néhány reakció az alább elhangzottakra:

    "És a 4. miért nem lehet fiú?" --- korábban a nemek arányának felborulását hozta fel valaki. Na mivel egy témában van a két hozzászólás, ilyenkor pontosan javíthatnának a nemek arányán...méghozzá azért, mert ha a 4. lehet lány, akkor kevésbé borul fel a nemek aránya.

    "Durva hasonlat, de ez olyan, mint, hogy nem szeretik sokan a macskákat, mert nem lehet neki megmondani, hogy gyere ide, meg feküdj. Az szarik rád. Van egyénisége és ez nem tetszik az embereknek. Szeretnek uralkodni, szeretik azt, hogy az legyen, amit ők akarnak." --- kicsit ferde a párhuztam. Azért szerintem minden embernek van egyénisége, kinek erősebb, kinek gyengébb. Attól, hogy eleve elrendeltetett, hogy lány/fiú legyen, még lehet bármilyen egyénisége. Nekünk van macskánk is, kutyánk is. A macska tényleg sz@rik az emberre, hovatovább a gazdájára! Olyanok, mint az elkényeztetett kis ribik. Éhes, kaja kell, odajön dörgölőzni, aranyos, bújik, megkapja, amit akart, simogatnám, de elhúz. Ez egyéniség! Fogadja gratulációmat...De ettől még szeretem a macskákat. Született nálunk vagy 6-7 alom. Viszont meg lehet tanítani őket is pár dologra. Pl. hogy az asztalra ne menjenek fel. Egy pár csepp víz csodákra képes. Nem kell nyakonönteni egy liternyivel. :D

    Gondolom a kutya vs. macska dolog kapcsán hozakodtál elő a macskákkal, és az egyéniséggel. Viszont attól még a kutyának is van egyénisége, hogy megtesz egy csomó mindent a gazdájáért. A kutya annak is örül, hogy VAN gazdája. Ezért ne lenne egyéniség? Vagy azért ne lenne egyénisége, mert egy csomó olyan dologra képes, amire más állatok nem? Vannak makacs kutyák, a miénk is az. De némely esetben szeretem, ha azt teszi, amit mondok neki. Pl ne menjen le a járdáról az autók közé. Vagy ne rohanjon el a tüzelő szukák után. De önkényesen nem ugráltatom semmiért. Azért a kutyások többsége akkor ülteti, fekteti, ugratja, stb a kutyáját, ha annak valami oka van. Pl a kutya játszik, társaságban van, stb. És itt a nevelésről van szó. A kutya valamilyen szinten szocializálódik. Egy macska nem. Az embereknek is szocializálódniuk kell. És attól, hogy beilleszkedik a többiek közé, még lehet egyénisége! Annak okán, hogy eldöntik, lány/fiú legyen-e, még semmilyen káros hatás nem éri. A káros hatások úgyis később jönnek majd. Aztán attól függően tud majd többé-kevésbé beilleszkedni a társadalomba, hogy hogyan nevelik, milyen hatások érik, és mindezt hogyan tudja feldolgozni. Nem a nemétől fognak ezek a dolgok függni.

    Jah, és az, hogy egy egészséges, intelligens felnőtt ember azért nem szeretné a gyermekét, mert fiú, vagy mert lány, szerintem abszurd. Ha nem szereti a gyermekét, akkor nem a neme miatt nem szeretné. Hanem mert például két yy kromoszómás (genetikailag kódol gyilkos természetű), de lehet, hogy még akkor is szeretné.

    De tényleg nem ezek a nagy gondok, hanem amiket SQJ is vázolt.

    A Gattaca nagyon érdekes film. Félelmetes. Egyben jó, és rossz dolgokat is előrevetíthet. A "hibátlan" emberek nagyon nagy mértékben előre tudnák lendíteni a világot. Ha az emberi szervezet nem merülne ki mindenféle ostoba betegségből való lábadozásban. Immunrendszerünk sokszorosa lenne a mostaniénak. Nem lennének pl. Alzheimer-, Dawn-, meg a sok többi hasonló nevű kórban szenvedő emberek, mert genetikailag módosítva vannak. Még 80-90-100-120 éves korában is viszonylag fittek lehetnének az emberek, tehát képesek lennének bőven dolgozni. Ezek nem lennének rossz dolgok. Viszont annak nagyon nem örülnék, ha mondjuk nem mindenkinek adatna meg a lehetőség. Mert manapság elvileg minden ember egyenlőnek születik. (ez persze nem minden szempontból igaz, de azért nagyjából megállja a helyét) Akkor lenne gáz, ha valaki normál módon születne, és pl elmegy sportolónak, de a szervezete sokkal gyengébb, mint a másiké. Vagy ha hajlamos valami betegségre, ami már viszonylag korán kihatással van a szellemi képességeire. Mint Michael J Fox esetén. Akkor a normál emberek pont úgy, mint a Gattaca-ban hihetetlen hátrányban lennének.

    De előbb-utóbb úgyis eljön a cyberpunk korszak. :D

    Maximus: Te pedig fogadd gratulációmat a lányodhoz! Ja, és ha nem is foci, de sportolhatsz még "vele"...majd 15 év múlva bokszolhatsz a rá hajtó pasikkal! Úgyse neked fog szurkolni!