Microsoft Visual C# 2005 Express Edition
  • Dj Faustus #31
    "Hát nem tudom 2 éve nem írt ide senki, ezért nem lehet valami aktív fórum..."
    Attól hogy egy adott témába 2 éve nem írtak, attól még lehet aktív egy fórum, csak más témák lehetnek az érdekesebbek.

"1. Mi kell ahhoz, hogy C#-ban rajzolhassak a formra, például egy kört?"
    Ez alapján a tananyag alapján:
    1. Létrehozol egy új projektet.
    2. Az új projekt űrlapján jobb klikk, a helyi menüből kiválasztod a Properties menüpontot.
    3. A megjelenő Properties ablakban rákattintasz a villámot szimbolizáló ikonra, ami az űrlap eseményeit sorolja fel.
    4. A megjelenő események közül megkeresed az Paint eseményt, és a melette levő üres mezőre duplán kattintasz.
    5. A forráskódban megjelenik a Form1_Paint metódus, ami az űrlap mozgatásakor, átméretezésekor és visszaállításakor zajlik le.
    6. A Form1_Paint metódusba beleírod az alábbi kódot:
    e.Graphics.FillEllipse(Brushes.White, 15, 100, 50, 50); - ez rajzol egy fehér színnel kitöltött, az űrlap bal szélétől 15 pixelre, az űrlap tetejétől 100 pixelre levő, 50 pixel széles és 50 pixel magas kitöltött ellipszist/kőrt.

Vagy:
    e.Graphics.DrawEllipse(Brushes.White, 15, 100, 50, 50); - ez rajzol egy piros színnel megrajzolt, az űrlap bal szélétől 15 pixelre, az űrlap tetejétől 100 pixelre levő, 50 pixel széles és 50 pixel magas kitöltetlen ellipszist/kőrt.

7. A projektet elmented, majd futtatod.

"Találtam ilyen függvényt a keresőjébe, de sehogy nem tudom elérni..."
    Milyen fejlesztőkörnyezetet használsz? Mit csináltál, hol akadtál el pontosan?

"de viszont futási időben, hogy lehet beállítani ezt a szöveget??? "
    Mint a fenti példa 2. pontjától mutattam: jobb egérgombbal rákattintasz az űrlapra/Properties menüpont/a Properties ablakban villámot szimbolizáló ikon/kiválasztod a neked megfelelő - például Load - eseményt/az esemény kódjába megadod az alábbit:
    //Tooltip deklarálása
    ToolTip toolTip1 = new ToolTip();
    //Mutatjuk a szöveget akkor is, ha az űrlap nem aktív
    toolTip1.ShowAlways = true;
    //Szöveg beállítása és objektumhoz rendelése
    toolTip1.SetToolTip(this.button1, "My button1");

Ahol a button1 a megfelelő esemény azonosítója, a "My button1" pedig a megjelenő szöveg.
    Forrás: ToolTip

C#-ban nem dolgozom aktívan, különösképpen nem is tanították, csak a programozásban szerzett gyakorlatomra és a Google-ból elérhető irodalmakra hagyatkoztam.

"Hát én úgy gondolom, hogy azért jöttek létre a fórumok, hogy megbeszéljük rajtuk a gondjainkat, ha valaki kérdez tőlem valamit, és tudom a választ, akkor válaszolok rá, és nem azt mondom, hogy keresd meg googleba, mert akkor minek van fórum?"
    Igen ám, csak a fórum nem arról szól, hogy egy adott feladatot megoldjunk/a probléma megoldásához szükséges kézikönyvet/leírást elolvassuk/a megoldáshoz szükséges irodalmakat megkeressük helyetted. Némi konstruktív vérizzadás kell, hogy végül egy kérdés felvetésének a megválaszoló számára kihívás legyen.

Ha úgy veted fel a kérdést, hogy "már alapból lusta vagyok utánakeresni a megoldásnak, keressétek meg helyettem", az a válaszadó számára nem izgalmas.

Bővebben:
    Fórum Etikett
    Eric Steven Raymond - Hogyan kérdezzünk okosan