Minden ami a VST hangszerekkel összefügg
  • cubase5
    Hali...
    A masterelés külön szakma, amit nem könnyű megtanulni és elsajátítani. Roppant profin tisztában kell lenni az eszközök működési elméleteivel. Ergó ha műszaki sulit végeztél akkor van esélyed. Pl egy kopresszoron az összes paraméter kihatását tudnod kell mi-mit csinál a hanghullámmal. Persze rengeteg trük van, de megnyugodhatsz... ezeket senki nem fogja neked elárulni mert főleg egyediek, mint pl a bűvészek (valamilyen szinten maserelés is bűvészet :DDD) Hiába nézed a videókat ha lövésed sincs az eszközökről és a működési elméletekről. Ha meg tudod mi-mit csinál akkor nincs szükséged videókra, akkor saját hangzásvilágodat alakítod ki. Ezért is marad lapos legtöbb zene mert csak azt gondolják sokan hogy tudnak masterelni, mert ráraknak egy T-rackset oszt fasza.
    A másik része a dolognak, ha a nyersanyag önmagában szarúl szól már megette a fene az egészet. Ha a dobalap gagyin szól rakhatsz rá bármit. jó nem lesz csak javítani lehet rajta.
    Valahol nem rég Ákos-Szindbád dala felvételét mutatták be. youtube-n fent van. Hát amilyen technikával dolgoznak, förtelmes lett a végeredmény. Roppant szarúl szól, nincs egybe az egész és szerintem az arányok sem jók. Konkrétan én nem bírtam végighallgatni. De ez csak az én véleményem..... akkor kitől akarsz tanulni??? :DDD