shabba#36
"Én leginkább most a DVB-T előtt látom a jövőt, mivel kezd betörni a HD-TV korszak"
Ezzel csak az a gond hogy a DVB-T sávszélesség kapacitása erősen korlátozott, ez pedig nem igazán teszi lehetővé a HD széles körű használatát, mivel az nagyon sok sávszélt használ. Egy HD csatorna 4-6 SD csatorna helyét foglalja el. A DVB-T 8 multiplexet használ, abból először csak 5-öt fognak használni, a maradék hármat majd csak az után ha az analóg felszabadul. Ráadásul mind a 8-at nem fogják tv broadcastra használni, lesz ezen mobilra DVB-H is mert gondolom a freki tulajdonosok akarnak ezzel egy kis pénzt is keresni. Igazán jó minőségben egy multiplexet elvisz egy HD adást, jobb kódolás mellett AVC-ben jobban megtömörítve talán kettő is beleférhet.
Nem igazán esett szó HD-ról az eddig sajtó hírekben, jellemzően 30-40 SD csatornáról esett szó ami később újabb kódolsára váltva pl. AVC-re 60-80-ra bővülhet. Mondjuk nem igazán értem miért nem azonnal AVC-vel kezdetenek, később majd nagy felháborodás lesz pár éven belül újra lecseréltetnek mindent eszközt MPEG-2-ről AVC-re, csak azért mert az idő szava megköveteli, meg a kínálat bővítésének ez az egyetlen módja.
HD-t én idehaza műhódról sem túlzottan várnék, legalábbis nem nagy darabszámban. Túl kevés előfizető van, ahhoz képest amennyi multiplex kapacitást kellene bérelni hozzá. Ez vagy túl drága prémium árát eredményezne, vagy nagyon agyontömörített minőséget, amit most is adnak az ilyen szolgáltatók SD minőség mellett.
Jó minőségű HD-t inkább kábelen lehet elérni, ott van elég kapacitás, főleg az után lenne ha az analóg műsorszórást megszűntetnék, mert a kapacitások döntő részét jelenleg az foglalja le. IP alapú szolgáltatás mellett pedig csak akkor lehet jó HD-t adni ha van elég kapacitás hozzá, legalább 40-50 Mbps-től kezdődően.