sonicXX#63
Hm, programozóknak vannak fura dolgaik, ez kétségtelen...
Sokan azt hiszik hogy a mégnagyobb vas segít rajta, ez tévedés - olyan rendszeren, amit ilyen amatőr módon írtak meg (pontosítok: gányoltak össze) minden alapvető optimalizálás nélkül, természetes hogy az Isteneknek sincs olyan gépe ami alatt gond nélkül elfutogatna. Ehhez pedig a forrását sem kell látni, elég mögégondolni és párhuzamot vonni a semmilyen-vas-sem-elég jelenséggel - ilyen ugyanis szinte kizárólag egy extrém-trehányul megírt rendszernél jelentkezik. A nyelv ennyit nem számít. Az agy és a gyakorlati tudás számít. Lehet hogy a BME-sek sok szép dolgot tanulnak, de ennek a fele nem applikálható a gyakorlatra, a másik felének pedig a fele csak bizonyos körülmények közt, a megmaradt részt pedig ugyanannyi szakmai gyakorlatszerzéssel töltött idő alatt, mint amíg az egyetemet kerülte, elsajátíthatja.
Az adatbázis normális megtervezése létfontosságú. Ha az szar, akkor se a jó vas, se a jó kód nem tud rajta eleget gyorsítani. Főleg az a probléma, ha a rendszer rugalmatlan (azaz gyatrán és szedett-vedett módon tervezett szintén) és túlságos mértékben függ az adatbázistól, ugyanis ezesetben szinte nonszensz olyan optimalizációt csinálni az adatbázison amivel >10%-nál nagyobb gyorsulás tapasztalható (általánosságban nekem legalábbis ez a tapasztalatom). Ha az iWiW-re nem ez az utóbbi kettő lenne igaz, akkor valószínűleg már maguk is megoldották volna a problémákat. Itt szerintem arról van szó, hogy olcsóbban kijöttek volna a T-Com-nál, ha alaposabb szakértői elemzés készül róla, feleannyiért veszik meg mint amennyit bevallottak az árából, és az összeg másik felét a teljes rendszer újrafejlesztésére fordítják. Hozzáteszem ez sosem késő - kivéve mikor már minden konkurens oldal gyorsabb és korszerűbb, ilyenkor ugyanis a tahó júzer késztetést érez arra hogy a másikat is kipróbálja, aminek emiatt emelkedni kezd a tagszáma, és mivel ez öngerjesztő folyamat, a vége ennek is megjósolható. Én az iWiW-et kidobnám jövőre az ablakon a T-Com helyében. Egy 10-20 fős profi csapat 1mrd HUF költséggel a mostani szerverparkra az iWiW-nél minimum 1000x (nem találom túlzásnak a számot) gyorsabb rendszert írna vélhetően, ami emellett legalább annyira lenne biztonságos mint a mostani, szerintem mindehhez maximum 1 évre lenne szükség (nagyon maximum).